– Jeg lå og ventet på at mamma skulle synge nattasang, men hun kom ikke

Christina Five Berg savnet at en tilstedeværende mor i oppveksten. Nå ønsker hun å gi barnet en stemme i likestillingskampen gjennom boka «Kaci, min mamma».  

– Da jeg var liten savnet jeg henne mye. Jeg lå og ventet på at hun skulle komme og synge nattasang for meg. Men hun kom ikke hjem, og det var trist, forteller Christina Five Berg åpent.

Skulle klare alt

Kaci Kullmann Five (64) gjorde kometkarriere i Høyre på 80-og 90-tallet. Hun var minister i Syse-regjeringen og ble partiets første kvinnelig leder i 1991. I dag er hun leder av Nobel-komiteen og regnes som en av verdens mest innflytelsesrike kvinner. Men tiden som rikspolitiker og småbarnsmor var beintøff.

SAVN: Kaci var ikke klar over at datteren savnet henne mye i barndommen. Foto: Privat
SAVN: Kaci var ikke klar over at datteren savnet henne mye i barndommen. Foto: Privat

– Jeg håpet at jeg skulle klare kombinert-øvelsen. Men det var i en tid hvor det lå et stort ansvar på unge karrierekvinner. Jeg kjempet for et mer likestilt samfunn der kvinner også ble sett som enkeltindivider. Samtidig var jeg veldig synlig, derfor ble det veldig viktig å gjøre jobben min ordentlig. Hvis ikke kunne det falle tilbake på andre kvinner og kunne bli et skritt tilbake i likestillingssammenheng, forklarer Kaci Kullmann Five.

Sønnens gråt i barnehagen ble en tankevekker

Kacis datter er selv jurist og tobarnsmor og har, som sin mor, kjent på tidsklemma mellom barn og karriere. For henne ble det en tankevekker da hun opplevde det alle foreldre gjør, at sønnen gråt sårt da hun skulle forlate ham i barnehagen. 

– Da gjenkjente jeg mammas dilemma og bestemte meg for å ta noen andre valg, forteller Christina.

Vil være barnets stemme

Hun tok ett år fri fra jobben for å skrive boka om moren som  hun har kalt "Kaci, min mamma". I boka skriver hun om hvor sårt det er å vokse opp med en karrieremor. Formålet med boka er at gi barnet en stemme i likestillingskampen.

– Jeg er ikke imot likestilling, men den har en pris. Og den betales av barna våre, hevder hun.

Burde droppet Lillehammer-OL

Kaci fikk ikke vite hvor tøft datteren syns det var at hun jobbet så mye før Christina var i 20-årene. Men i 1995 tok hun ikke gjenvalg som partileder av hensyn til familien. I ettertid ser hun at hun burde valgt annerledes.

– Jeg satt i komiteen som jobbet for å få OL til Lillehammer. Det var stort å lykkes med det, men nå ser jeg at jeg burde overlatt den jobben til noen andre slik at jeg kunne ha vært mer sammen med barna mine, innrømmer hun. Men livet må leves forlengs og forstås baklengs.

Stolt av moren

STOLT: I dag er Christina Five Berg stolt av moren sin. Foto: TV 2
STOLT: I dag er Christina Five Berg stolt av moren sin. Foto: TV 2

Under arbeidet med å skrive boka har Christina lært mye om morens liv og bragder. Det har ført til ny innsikt.

– Nå som jeg er blitt voksen, forstår jeg hennes kamp og ser alt hun har utrettet. I dag er jeg stolt av at hun er mammaen min.

For Kaci har det også være en givende prosess.

– Det har vært en sterk prosess, men vi har lært hverandre enda bedre å kjenne og kommet nærmere hverandre, avslutter Kaci med tykk stemme.