Rosenborg blir ikke straffet for hatrop

Norges fotballforbund går ikke videre med saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BERGEN/ULLEVAAL (TV 2): Søndag kveld fikk Rosenborg utdelt gullmedaljene som beviser at laget er Tippeliga-mestere 2015. På gullfesten i etterkant på et av Trondheims utesteder sang Rosenborg-spillerne blant annet «hater, hater, hater Molde by.»

Se RBK-spillerne synge i videovinduet øverst!

Det fikk Norges fotballforbund (NFF) til å reagere. Generalsekretær Kjetil Siem bekreftet at fotballforbundet skulle se nærmere på saken, og han utelukket ikke straff eller bøter til Rosenborg på grunn av sangen.

Glade for RBK-beklagelse
Nå er det klart at Fotballforbundet ikke kommer til å straffe Rosenborg. Det er klart etter møtevirksomhet i Fotballforbundet i dag.

Det var Adressa som først meldte nyheten.

– Alle er enige om at vi skulle gjerne vært denne saken foruten. Det som er bra er at partene har snakket sammen og at Rosenborg har beklaget. Det er noen spillere som har hatt det litt tungt, og det kom litt ut av sammenheng. I sum kan vi alle være glade for at vi nå skal ha fokus på sport, så må vi ikke gjøre dette større enn det faktisk er, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til TV 2.

– Det er en lærepenge for alle tror jeg, så må vi ha forståelse for at ting kan skje sammen med supporterne som man gjerne skulle vært foruten. Så er vi ferdig med denne saken.

– Var NFF ekstra oppmerksomme på saken fordi det var landslagsspillere involvert? 

– Det er nok det beste spørsmålet du har stilt. Det er en del av pakken, at dette er landslagsspillere som vi skal ta ut på landslaget i dag. Da dukker spørsmålet opp om vi hadde godtatt dette med landslagsspillere, og om de har et ekstra ansvar. Som landslagsspillere har de det, men dette var i klubbsammenheng. Vi har diskutert det moralsk og juridisk og vi kommer ikke til å forfølge denne saken noe ytterligere nå.

Hatet Lyn
Siem var selv i hardt vær da han som Vålerenga-direktør i 2004 skrev i et kampprogram at han hater Lyn, og at det er godt å tråkke på klubben.

– I Vålerenga blir man på en positiv måte spist opp av den kulturen som er i klubben, som betyr å hate Lyn, sa Siem til NRK den gangen.

Lyn-direktør Morgan Andersen var blant dem som reagerte på Siems utspill, men Fotballforbundet var ikke enig med Andersen:

– Vi føler at dette hører med til oppbyggingen av en fotballkamp, og anser ikke dette som truende retorikk, uttalte daværende informasjonsleder i Fotballforbundet, Roger Solheim.

Siem innrømmer at han gjerne skulle vært Lyn-episoden foruten.

– Jeg var oppe i det selv som klubbleder. Jeg har brukt ordet hat i et kampprogram da jeg var VIF-direktør i sammenheng med rivalisering. Det skulle jeg gjerne vært foruten akkurat i dag. Selv om det hører litt med til retorikken rundt disse kampene, så skal man være forsiktig med ordbruken, sier Siem til TV 2.

– Rivalisering er en del av fotballen, og det skaper interesse, engasjement og oppmerksomhet. Imidlertid er det svært viktig at klubb og spillere er seg sitt ansvar bevisst som rollemodeller, særlig overfor barn og unge. Vi ser det også som naturlig at spillere har fokus på å feire seg selv, klubben og supporterne istedenfor å "hate" andre, sier Siem.