Politidirektoratet vurderer fortsatt bevæpning

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) måtte svare om bevæpning av politiet i Stortinget.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (f.v.), politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland under en åpen høring om den midlertidige bevæpningen av politiet i Stortingets justiskomité tirsdag formiddag.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (f.v.), politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland under en åpen høring om den midlertidige bevæpningen av politiet i Stortingets justiskomité tirsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Den midlertidige bevæpningen startet den 25. november i fjor, og hittil har Politidirektoratet anmodet om forlengelse sju ganger.

Bevæpning vurderes

I forkant av hver forlengelse har departementet skaffet en oppdatert trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Den siste vurderingen kom den 27. oktober i år.

– Denne viser en endring i positiv retning, slik at trusselnivået nå er noe redusert i forhold til tidligere. Denne trusselvurderingen ligger nå til oppfølging i Politidirektoratet, som vil vurdere hvordan den nye situasjonen påvirker behovet for de innførte risikoreduserende tiltakene, herunder den midlertidige bevæpningen, sa Anundsen da Stortinget tirsdag holdt en høring om saken.

Politiet har tillatelse til midlertidig bevæpning fram til 10.desember fra Justisdepartementet. 

Kilder i Politidirektoratet har ifølge Dagbladet sagt at den nye trusselvurderingen betyr at bevæpningen ikke vil bli forlenget. Politidirektoratet kan selv velge å ikke lenger benytte seg av Justisdepartementets tillatelse til midlertidig bevæpning, og ifølge Dagbladet vil derfor bevæpningen opphøre fredag.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård vil ikke bekrefte at Dagbladets opplysninger. 

– Det vet jeg ikke hvor kommer fra. Det kommer i hvert fall ikke fra meg, sier Humlegård til NTB.

Justisminister Anders Anundsen ble spurt ut om spørsmål rundt midlertidig bevæpning under en høring på Stortinget tirsdag. 

For lite kunnskap om vådeskudd

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) mener Stortinget har blitt for dårlig informert om mulige negative konsekvenser ved bevæpning, og viser til oppslag i mediene i etterkant. Anundsen har spesielt vært kritisert for ikke å informere om vådeskudd.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at departementet ikke hadde nok kunnskap om vådeskudd og at det var mediesaker om vådeskudd som gjorde at departementet ble oppmerksom på dette, og at dette førte til bedre rapporteringsregime.

– Hvis vi hadde hatt kunnskap om dette tidligere, ville redegjørelsen handlet mer om dette. Konsekvensen er kun omtalt i et kort avsnitt. Det har ikke vært kunnskap om dette i departementet, og det er tilknyttet rapporteringsrutinene, svarer Anundsen.

Politihøgskolen evaluerer

Humlegård vedgår at det har vært farlige situasjoner i perioden med bevæpning. I løpet av 2016 kommer en evaluering fra Politihøgskolen.

Det varslet Humlegård da han møtte til høring i Stortingets justiskomité tirsdag.

– Norsk politi er godt utdannet og trent, og har totalt sett håndtert situasjonen godt. Det er ikke truet mer med våpen i perioden mens politiet har vært bevæpnet enn i årene forut, sa politidirektøren i sin redegjørelse.

– Men det har også vært uønskede hendelser og noen farlige situasjoner i perioden. Vi har høstet erfaringer med bevæpning og har iverksatt tiltak for å begrense uønskede hendelser, fortsatte han.

Mer trening

Blant annet gjelder det nye bæreløsninger og hylster for våpnene, samt enda mer trening på å være bevæpnet under ordinære tjenesteoppdrag, ifølge politidirektøren.

– Politihøgskolen vil gå i gang med en evaluering av erfaringene med midlertidig bevæpning som ferdigstilles neste år, og vi jobber nå med konsekvenser og vurderinger knyttet til den nye trusselvurderingen fra PST, sa han.

Ønsker bevæpning

Politiets Fellesforbund er kritiske til å avslutte bevæpning av politiet. De mener PSTs trusselvurdering mot politi og militære er uendret.

NTB/TV 2