Solli svindlet for millionbeløp av tidligere dansk landslagsspiller 

Jan Gunnar Solli er lurt for om lag 1,5 millioner kroner av tidligere Premier League-spiller Jacob Laursen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2 Sporten): Da Jan Gunnar Solli signerte for New York Red Bulls i januar 2011 skulle han ha mottatt en sign-on-fee på 250.000 dollar.

De pengene fikk han aldri.

Solli fikk sin store drøm oppfylt da han fikk tilbudet fra New York og valgte bort andre og mer lukrative tilbud for å spille i «the Big Apple».

– Dette skulle bli min sparebøsse
Lønnen og tilbudet var lavere enn andre tilbud han hadde. Derfor ble 250.000 dollar i sign-on-fee viktig for 34-åringen.

– Jeg har aldri spilt fotball for pengenes skyld, men jeg har vært opptatt av at det jeg har, det skal jeg ta vare på. Dette skulle bli min sparebøsse. Jeg dro til New York og valgte en mindre lukrativ avtale, men jeg kunne ihvertfall sitte igjen med det jeg hadde spart opp før jeg dro, men når det plutselig blir tatt fra deg og man blir lurt opp i stry! Det har vært en prosess som har vært vanskelig å ha hengende over seg, sier Solli til TV 2 Sporten.

Jacob Laursen er tidligere Premier League-proff og har 25 kamper for det danske landslaget på 90-tallet.

Fikk aldri pengene
Laursen jobbet som talentspeider og rådgiver for den amerikanske klubben. Han skulle motta en sign-on-fee på 250.000 dollar og overføre de videre til Solli mot et honorar på 50.000 dollar.

Men Solli fikk aldri pengene.

– Det hørtes helt fornuftig ut og på det tidspunktet stolte jeg bare på en person. Siden jeg hadde jevnlig e-postkorrespondanse med ham om avtalen tenkte jeg at dette kom til å gå fint, sier Solli.

Gang på gang etterspurte Solli pengene gjennom e-post og sms. Han fikk lovnader fra Laursen om at pengene ville bli overført så snart han fikk de overført fra New York Red Bulls.

Nektet å svare på henvendelsene
Tiden gikk og Solli tok selv kontakt med klubben der han fikk bevis for at de har overført hans sign-on-fee på 250.000 dollar til Laursen. Da Solli konfronterte Laursen med opplysningene, fikk han ikke lenger tak i ham.

– Jeg stod igjen som et stort spørsmålstegn og lurte på hva i alle dager som skjedde nå. Etter det var det umulig å få tak i ham. Det er kanskje noe av det frekkeste jeg har blitt utsatt for, sier Solli.

I et helt år forsøkte Solli å komme i kontakt med Laursen før han søkte hjelp hos spillerorganisasjonen NISO.

Advokat Eirik Monsen så tidlig at saken var alvorlig.

– Det var et stort beløp på spill og basert på e-postkorrespondansen var det klart at Jan Gunnar har blitt lurt. Derfor ønsket vi å bistå, sier Monsen

E-poster beviser at Solli snakket sant
NISO tok kontakt med Laursen og hans advokat og fikk til svar at Laursen aldri hadde noen avtale med Solli. NISO søkte hjelp fra den danske spillerforeningen og danske advokater som tok saken til den danske tingretten. I mars i år gikk saken for retten. Her bedyret Laursen at han aldri hadde noen avtale med Solli, men han ble aldri trodd.

Epost-korrespondansen mellom Solli og Laursen er med på å bevise at Solli snakker sant og at han vinner saken.

– Dommen er klar på at man har tillit til den forklaringen Jan Gunnar gav i retten og han fikk medhold fullt ut. Det vil si at han skal ha utbetalt 200.000 dollar pluss renter og saksomkostninger. I dag beløper det seg til nærmere to milloner danske kroner, sier Eirik Monsen.

Laursen anket aldri saken, men nå, nesten sju måneder etter at dommen ble rettskraftig, har Solli ikke sett snurten av pengene.

– Når det ikke engang ble lagt inn en anke skjønner enhver idiot at man bare har forsøkt å lure seg unna, sier Solli.

NISO tar kontakt med Laursens advokat når pengene uteblir, men advokaten er ikke lenger engasjert av Laursen og vet ikke hvor han befinner seg.

Skiftet bostedadresse
Når danske advokater forsøker å inndra pengene, finner de ut at Laursen i løpet av den rettslige prosessen har skiftet bostedsadresse til Nord-Irland. De finner heller ikke lenger noen verdier i Danmark.

– Vi har forsøkt å finne ut hvor han bor og hvor han jobber. Hvor har han eiendeler og verdier av betydning som gjør at vi kan få ut pengene han faktisk skylder Solli, sier Monsen.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Laursen.

Har gjort seg utilgjengelig
I Birmingham ligger Paramount Sport Management. På firmaets hjemmesider står Laursen oppført som rådgiver. TV 2 oppsøker kontoret, men får beskjed av ansatte der om at han ikke vil være på kontoret denne uken. Da TV 2 tar kontakt med firmaets leder Darryl Powell får vi beskjed om at Laursen ikke jobber for firmaet.

Laursen er også engasjert som Premier League-ekspert av dansk TV 3+, men det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med Laursen.

– Her er det noen som prøver å rømme unna og det kan man ikke godta, sier Solli.