Her står filmskaperen og filmer sin egen sak i Høyesterett 

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen står selv og filmer når saken hans behandles i Høyesterett. Selv sier han at han fortsatt har tiltro til rettsvesenet.

FILMER: Filmskaper Imtiaz Rolfsen filmer sin egen ankesak i Høyesterett der spørsmål om kildevern i forbindelse med beslag av upublisert materiale skal behandles.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FILMER: Filmskaper Imtiaz Rolfsen filmer sin egen ankesak i Høyesterett der spørsmål om kildevern i forbindelse med beslag av upublisert materiale skal behandles. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rolfsen advokat ber Høyesterett ikke gi PST rett til å se videomaterialet de har beslaglagt.

– Resultat vil bli en begrensning for den frie presse og en begrensning for den frie nyhetsformidlingen, sier Rolfsens advokat, Kim Gerdts, i Høyesterett.

Det var 8. juni i år at Politiets sikkerhetstjeneste dukket opp på døren hans og beslagla filmopptak han skulle bruke i en dokumentar om det norske ekstremistmiljøet. Oslo tingrett ga PST medhold i å se materialet. Den samme avgjørelsen landet lagmannsretten på da saken ble anket. Nå behandles anken altså i Høyesterett.

Oppdaget PST

Ubaydullah Hussain skal ha fått informasjon om at PST var aktive og ba derfor Rolfsens fotograf Adil Khan Farooq om å sikre opptakene gjort i Sverige. Denne samtalen ble avlyttet av PST som hørte at Hussain om å passe på minnebrikkene eller gi dem til Ulrik. Hussain skal ha understreket at PST ikke måtte få tak i opptakene. 

Etterforsket flere

– Politiet fortalte Rolfsen at selv om beslutning om ransaking var gitt med tanke på 18-åringen, så omfatter etterforskningen også andre personer.

Ifølge Gerdts oppfattet Rolfsen situasjonen som stresset og skummel. Han fikk beskjed om å finne fram materiale av 18-åringen. Politiet sa også at de visste 18-åringen hadde blitt filmet tidligere av Rolfsens medarbeidere. 

– Han var redd de skulle ta beslag i alt de fant, sier Gerdts i retten. 

Rolfsen fikk kopiere de klipp som omhandlet 18-åringen og beslaget ble lagt i en konvolutt. Rolfsen fikk et telefonnummer han kunne ringe dagen etter om han ønsket mer informasjon.

– Det at beslaget ble lagt i en åpen konvolutt og ikke før dagen etter ble sikret slik loven krever det, skaper en usikkerhet, sier Gerdts.

Rolfsens forsvarer problematiserer dette med konvolutten fordi Politiets sikkerhetstjeneste ikke hadde lov til å se på materiale før en domstol hadde godkjent beslaget. Det er PSTs tilgang til beslaget Høyesterett skal avgjøre i denne saken. 

Ransaking «hastet»

Gerdts sier at PST hadde en sterk mistanke om at minnebrikkene med videomaterialet befant seg hos Rolfsen, siden Ubaydullah Hussain hadde vært klar på at materialet måtte samles hos Rolfsen for ikke å komme i sikkerhetstjenestens hender.

Problemet for Rolfsen var at førstestatsadvokat Jan Glent gjorde et hastevedtak på ransaking av Curry films redaksjonslokaler som ligger i kjelleren til Rolfsens hus.

– Hva var akutt, spør Gerdts retorisk i Høyesterett.

– Jeg tør anføre at det ligger en annen reell grunn for hasteelementet til PST. De vet at kildevernet i norske redaksjoner er absolutt og at de har tidligere nektet å utlevere materiale, selv etter at pålegg fra retten, sier Gerdts.

Frykter «terrorkortet» trumfer alt

– Den generelle terrorfrykten kan føre til overreaksjoner også fra domstolens side, sier Gerdts og viser til liknende saker i utlandet.

Rolfsen forsvarer er redd for at dette kan føre til at PST får tilgang til det beslaglagt materialet.

– Situasjonen vi da står overfor, vil være at så lenge PST kan rette mistanke for overtredelse av terrorbestemmelsen, så vil de alltid få medhold i denne typer saker.

Chilling effect

Rolfsens forsvarer mener PSTs fremgangsmåte har en «chilling effect» og fører til at kilder ikke tør ta kontakt med media.

– Konkret Ulrik Rolfsens del har «chilling effect» inntrådt med en gang. Det har vært et mannefall av kilder som ikke lenger vil stille eller medvirke til prosjektet. Kun en avgjørelse fra domstolen som verner dette vil kunne rette opp dette, sier Gerdts og ber Høyesterett om at beslaget tatt hos Ulrik blir opphevet og levert tilbake.

Filmer egen sak

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er selv tilstede i Høyesterett og filmer. 

– Jeg er spent. Men jeg har tiltro til rettsvesenet, jeg har det, sier Rolfsen til NTB like før saken startet.

Selv står han bak kamera når Høyesterett starter behandlingen av anken tirsdag.

– Det er godt at Høyesterett tar saken såpass alvorlig at de tar den til full vurdering, sier filmskaperen.

 (TV 2 / NTB)