VISJONÆR: Jusuf overlevde krigen i Bosnia, men bosatt på Gjøvik fikk han en vill idé. FOTO: Vårt lille land / TV 2
VISJONÆR: Jusuf overlevde krigen i Bosnia, men bosatt på Gjøvik fikk han en vill idé. FOTO: Vårt lille land / TV 2

Gjøvik-flyktningen Jusuf (54) vil redde gamlelandet med norske kyr 

Jusuf Arifagic flyktet fra Balkan-krigen i 1992. Bosatt på Gjøvik fikk han en ellevill ide: Han ville bygge verdens største ku-hotell midt i de gamle krigsruinene og fylle dem med norske kyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se flere historier i Vårt lille land på TV 2 onsdager kl.22.40 – eller når du vil på TV 2 Sumo.

De første 100 kyrne hentet Jusuf Arifagic hos bønder på Østlandet for snaut to år siden, og siden har mange lagt ut på den lange reisen til Balkan. Nå har Arifagic over 600 kyr i fjøset sitt.

Mannen med kuhotellet blir Arifagic kalt av folk i hjembyen Kozarac lengst nord i Bosnia. Det 6600 kvadratmeter store fjøset ligger like ved stedet der konsentrasjonsleiren han satt i en gang lå.

– Noen vil kanskje lure på hvorfor jeg kommer tilbake og bygger et så stort fjøs i Bosnia bare to km fra den siste konsentrasjonsleiren jeg satt i. Men det er veldig viktig å vise at nasjonalisme ikke kan vinne, sier han.

– Den norske kua kan skape fred og forsoning

Over hundre tusen mennesker ble drept under krigen i det tidligere Jugoslavia. Det var grusomme overgrep og 1,8 millioner mennesker måtte flykte fra hjemmene sine. Nå over tjue år etter krigen ligger store deler av Bosnia brakk. Om lag halvparten av befolkningen er uten arbeid og det er store spenninger mellom de ulike religiøse og etniske folkegruppene. Jusuf Arifagic mener at den norske kua kan skape både arbeidsplasser og forsoning.

På gården til Jusuf Arifagic er det i dag 30 ansatte fra ulike folkegrupper: bosniske muslimer, serbere, kroater og ukrainere. Arifagic drømmer om å få inntil tusen mennesker i arbeid. Planen er å bygge seks nye fjøs med en kapasitet på til sammen 5000 kyr. Til sammenligning er en norsk gjennomsnittsbesetning på et tjuetals kyr.

I fjøset er alt nytt og moderne. Det er gummimatter på gulvet, automatisk styring av lys og temperatur og musikken strømmer fra høytalere på veggen. I seks år har han jobbet med planen om å bygge flere fjøs etter norsk modell og sette i gang melkeproduksjon.

– Den norske kua er best i verden

Vellykkede satsinger i eiendomsbransjen har gitt kapital som nå investeres i landbruk i hjemlandet, der han vil bruke over tjue millioner kroner på å bygge opp en bosnisk stamme Norsk Rødt Fe. Målet er å øke melke- og kjøttproduksjonen i Bosnia ved å innføre en kurase som både har god helse og høy produksjon.

– Jeg vil gi håp og arbeidsplasser tilbake til befolkningen, sier Jusuf Arifagic, som mener at NRF er den beste kua i verden.

Se flere historier i Vårt lille land på TV 2 onsdager kl.22.40 – eller når du vil på TV 2 Sumo.