Derfor blir du sveipet med hvite lapper i sikkerhetskontrollen

OSLO LUFTHAVN (TV 2): Ny maskin erstatter kroppsvisitering av reisende på norske flyplasser.

Hvis du har blitt tatt ut til tilfeldig sjekk i sikkerhetskontrollen når du skal ut å fly i det siste, har du muligens opplevd at du ikke lenger blir kroppsvisitert.

Derimot blir du sveipet over hendene og beltestedet med hvite papirlapper, som igjen blir puttet inn i en maskin.

Dette skyldes innføringen av en ny såkalt partikkeldetektor (ETD) i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser. Denne erstatter tidligere manuelle søk og bruk av håndholdt metalldetektor.

EU-regler

Innføringen av detektoren startet 1. september, og den har nå vært i bruk i to måneder ved flere av landets største flyplasser. 

– Hittil har omtrent halvparten av norske flyplasser tatt i bruk denne detektoren i sikkerhetskontrollen. I løpet av neste år skal alle norske flyplasser ha denne, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til TV 2.

SVEIPES: Denne papirlappen avslører om du har vært borti sprengstoff hvis du blir tatt ut til sjekk i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser. FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2
SVEIPES: Denne papirlappen avslører om du har vært borti sprengstoff hvis du blir tatt ut til sjekk i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser. FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2

Innføringen skyldes at Norge må tilpasse seg EU-regler. 

Partikkeldetektoren har allerede vært i bruk i fem år på Oslo lufthavn, men ikke i like stor grad som nå.

– De maskinene har blitt brukt til søk av bagasje og håndbagasje. Maskinen vi har tatt i bruk nå er mindre, forteller quality manager for security i Avinor, Robert Dybdahl.

Har fått utslag på sprengstoff

Så langt er tilbakemeldingene fra passasjerene positive, ifølge Avinor.

– Vi har så langt fått gode tilbakemeldinger fra passasjerene. Tidligere har spesielt kvinner følt ubehag ved kroppsvisitering. Dette slipper de nå, forteller Ulverud.

Dette er en såkalt partikkeldetektor (EDT) også kalt «bombesniffer». Papirlappen stikkes inn i maskinen som undersøker den for spor av sprengstoff.  FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2
Dette er en såkalt partikkeldetektor (EDT) også kalt «bombesniffer». Papirlappen stikkes inn i maskinen som undersøker den for spor av sprengstoff.  FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2

Partikkeldetektoren som også kalles for en «bombesniffer» skal avsløre om du har spor av sprengstoff på kroppen. 

Den fungerer ved at hvis man blir tatt ut for nærmere søk, blir man sveipet over for eksempel hendene med en papirlapp. Denne lappen puttes igjen inn i partikkeldetektoren som undersøker lappen for spor etter eksplosiver.

– Har dere opplevd reelle utslag etter at dere tok i bruk maskinen?

– Ja, det har vi. Men det har vært Forsvars-personell eller jegere som har en god forklaring på hvorfor det gir utslag, forteller Ulverud.

Mangler regelverk 

Bombesnifferen er bare en av flere nye typer maskiner som etter planen skal innføres ved norske flyplasser de kommende årene.

Kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor viser frem den nye EDT-maskinen, også kalt partikkeldetektor. Denne maskinen skal gjøre det mer behagelig for reisende.

 FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2
Kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor viser frem den nye EDT-maskinen, også kalt partikkeldetektor. Denne maskinen skal gjøre det mer behagelig for reisende. FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2

Har du reist fra Schiphol i Amsterdam har du kanskje stått i en kroppsscanner. Denne kommer også til norske flyplasser innen få år, men først må et tilpasset norsk regelverk på plass.

De nyeste kroppsscannerne tar kun et silhuettbilde, og personers kroppsfasong blir ikke gjenkjennelig siden bildet på skjermen ser ut som en pepperkakemann.

Røntgenmaskin og væskedetektor

I tillegg vil man i fremtiden få en kombinert røntgenmaskin og væskedetektor på flyplassene. 

Denne gjør at du slipper å ta flasker med innhold og andre flytende væsker som barnemat og medisiner ut av håndbagasjen. Dette gjelder også bærbare datamaskiner som idag må sende separat gjennom sikkerhetskontrollen. 

Jakker og belter må fortsatt tas av før man går gjennom sikkerhetsscanneren.

– Dette er kostbare maskiner og det gjenstår å få på plass regelverket, men vi kan få dette på norske flyplasser om et par år. Hensikten er jo å gjøre det sikkert, men samtidig bekvemt for de reisende, sier Quality Manager Security Robert Dybdahl i Avinor.