Støysjokk i barnehagene! Ungene utsettes for bråk som på en rockekonsert

Ny kampanje skal redusere støynivået i landets barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når barnet ditt er i barnehagen, utsettes det jevnlig for svært høy lyd. Støynivået kan kan komme helt opp i 115 desibel på sitt høyeste flere ganger i løpet av en dag.

– Det er som å stå ved høyttaleren på en rockekonsert, forteller Anders Hegre, Generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

Gir hørselsskader

Støynivået påvirkes blant annet av bord som dyttes på, musikk og høye stemmer under lek

– Når alle gjør dette på likt i et rom som ikke har et godt lydmiljø, så resulterer det i svært høyt støynivå, forklarer Hegre.

Dette gir utslag på ansattes og barnas hørsel.

– Halvparten av de barnehagene som har deltatt i undersøkelser rapporterte om hørselsskader som følge av høyt støynivå. Tallene bygger også på tidligere undersøkelser, blant annet en undersøkelse fra Sverige som viser at ét av seks barn har øresus, konstaterer Heide. 

Trine Ormseth har jobbet som pedagog i barnehage i 20 år, og merker at hun hører dårligere.

– Jeg har ikke fått konstatert hørselsskader, men jeg kan jo merke det selv. Jeg hører dårligere enn jeg gjorde for 20 år siden, og jeg blir sliten, forteller hun.

Nå har barnehagen hun jobber i, Bråten barnehage i Oslo, satt i gang flere tiltak for å redusere støynivået.

Ny kampanje

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har akkurat startet kampanjen «God lyd i barnehagen», som skal sørge for at både barn og ansatte i barnehagen er oppmerksom på lydnivået.

– Det er viktig å si at dette ikke er en pekefingerkampanje. Barn skal leke, de skal høre på musikk og kose seg, men med en viss fornuft.

Kampanjen heter «God lyd i barnehagen», og omfatter 6000 barnehager rundt om i landet.

– Det er en pedagogisk kampanje med materiell som på en enkel måte lærer barn hva som lager masse støy og hva som ikke gjør det, samt måleverktøy for å gjøre både barn og ansatte oppmerksom på støy, forteller Heide.

Tre mål

Hensikten med kampanjen er tre ting: å unngå hørselsskader, skape gode holdninger og å tilrettelegge for gode lydmiljø hvor både barn og ansatte kan trives.

– Jeg er helt sikker på at barnehagene tar tak i dette. Mange barnehager er allerede godt i gang og er flinke til å ta hensyn til støynivået, avslutter Heide.