Tilbake på landslaget etter alvorlige hodeskader – må stå over med strekk

Martin Laumann Ylven (26) går glipp av hockeylandslagets turnering i Stavanger denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO (TV 2): Martin Laumann Ylven har ikke vært på landslaget siden 2012, på grunn av flere alvorlige hodeskader som har satt han ut av spill.

Nå ble han endelig tatt ut, men må melde forfall på grunn av en strekk i låret som ikke vil gi slipp.

– Det er en strekk i hamstringen rett og slett. Det er ikke noe super alvorlig, men fysioterapeuter og leger sier det er for tidlig at jeg blir med på samlingen. Det er for stor risk for å slå opp igjen skaden, og bli borte lenge, sier 26-åringen til TV 2. 

Landslagsturneringen Meca Hockey Games inneholder Norge, Danmark, Frankrike og Ungarn og du kan se den på TV 2 Sportskanalen og Sumo.

Vålerenga-spilleren pådro seg strekken i bortekampen mot Sparta forrige lørdag. 

SUKSESS: Martin Laumann Ylven er endelig tilbake i landslagsvarmen etter hodeskadene, men nå setter en strekkskade en stopper for turneringen i Stavanger denne uka. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV 2.
SUKSESS: Martin Laumann Ylven er endelig tilbake i landslagsvarmen etter hodeskadene, men nå setter en strekkskade en stopper for turneringen i Stavanger denne uka. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV 2.

– Hockeykarrièren virket fjern

Men denne skaden er ingenting sammenlignet med flere alvorlige hodeskader som holdt på å sette en stopper for karrièren til 26-åringen. 

I fjor høst brukte han mesteparten av tiden hos fysioterapeuter og leger. 

– Hockeykarrièren var en periode ganske fjern. Egentlig var det bare fokus på å bli bra igjen, og nesten tenke at det kommer et liv etterpå og du må finne en annen vei å gå, forteller han. 

Sakte men sikkert ble han likevel kvitt hodepinen, og orker å trene mer og mer. 

Mot alle odds har han nå gjort stor suksess i Vålerenga, og står med fem mål og fem assist på 12 kamper. 

– Når jeg først er tilbake nå så betyr det utrolig mye, og det gir jo en kjempemotivasjon til å fortsette å gjøre det like bra fremover, sier han ærlig.

– Trengte en ny start

Laumann Ylven har spilt tre og en halv sesong i Lørenskog etter at han kom hjem fra svenske Linköping i 2011/2012-sesongen. 

Men hele syv alvorlige hodeskader har satt han ut i lange perioder i løpet av årene i Lørenskog. Han trengte miljøskifte. 

– Jeg følte vel at jeg trengte en ny start nå som jeg har vært lenge borte, for å få den motivasjonen jeg trengte for å fortsette. Jeg hadde fine år i Lørenskog, men jeg føler at jeg får mer ansvar i Vålerenga. Litt større rolle, og litt mer istid i ulike situasjoner som har gjort at det har vært enklere å utvikle seg, forklarer Ylven. 

Han er samtidig bevisst på å utvikle en smartere spillestil. 

– Jeg har alltid visst at jeg ikke bare trenger å fly rundt å takle, men det har på en måte blitt en stor del av spillet mitt. Men det kommer nok litt med alderen og skader, at man må prøve å velge litt smartere i visse situasjoner. Jeg har prøvd å tenke litt mer på hva man driver med utpå der, og kanskje bidra med litt annet enn bare utvisninger og taklinger, understreker 26-åringen. 

 Ylven har alltid vært kjent for å være en sterk og robust spiller, men i sammenheng med endring av spillestil har han også endret på treningen. 

– Jeg trente mye i forkant av den sommeren her, det gjorde jeg. Jeg har alltid løftet mye vekter, men nå har jeg løpt mye mer og hatt fokus på å bygge kondisjon, forklarer han.

– Trener du også litt smartere?

– Ja, det tror jeg. 

Se Meca Hockey Games på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra torsdag.