Angelica (25) har forsøkt å ta sitt eget liv fem ganger – musikk ble redningen

Angelica Kjos har slitt med rusmisbruk, men nå vil hun leve hvert eneste minutt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom flere reportasjer de siste årene har TV 2 fulgt Michelle. Hun har skiftet navn siden møtet for to år siden, og bruker nå bare mellomnavnet Angelica.

For to år siden fikk hun ikke hjelp fra helsevesenet til å hanskes med sine psykiske plager, og så mørkt på fremtiden.

– Det som kommer til å skje er at det går veldig dårlig for meg, og at jeg mest sannsynlig ikke kommer til å klare det, sa Angelica den gangen.

– Vil leve hvert eneste minutt

I dag er situasjonen annerledes for Angelica. Hun har gått fra å bruke 28 ulike medikamenter til å behandles med musikkterapi.

Det er ikke alltid ord strekker til, og musikkterapi hjelper pasienten med å uttrykke og regulere følelser gjennom musikk. Det kan skje gjennom lytting, låtskriving, utøvende musikk eller improvisasjon.

– Jeg hadde prøvd å ta livet mitt fem ganger, og ville ikke leve mer, men nå vil jeg leve hvert eneste minutt, sier Angelica.

– Redningen

Et liv med rusmisbruk og bivirkninger fra medikamenter førte til psykoser og et flatt følelsesliv for Angelica. Musikkterapeuten Hans Petter Solli har hjulpet henne med å komme i kontakt med følelsene igjen.

– For Angelica har musikkterapien vært en stor del av redningen rett og slett, sier han og legger til:

– En av fordelene med musikkterapi som behandlingsform er at den er medisinfri og uten bivirkninger. Det er et behov i psykisk helsevern i dag.

Solli er opptatt av at musikkterapi har god vitenskapelig basis, og viser blant annet til at Helsedirektoratet anbefaler det på det sterkeste som behandling for psykoselidelser.

– Det finnes veldig mye god forskning nå som viser at musikkterapi har effekt, sier Solli.

Vil satse på alternative behandlingsmåter

Kari Kjønaas Kjos (Frp) er leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og har utviklet et nært forhold til Angelica de siste årene.

Hun gleder seg over å se at Angelica har blitt bedre, og engasjerer seg for nye behandlingsformer som musikkterapi, som et alternativ til tung medisinering.

– Jeg synes det er helt fantastisk å se hvor viktig det kan være for enkelte mennesker. Jeg tenker at det er et alternativ som vi skal ta i bruk mye mer. Jeg ønsker at flere skal få denne muligheten, sier Kjos.