Asylsøkerne strømmer til Norge – velgerne strømmer til Frp

Frp med sin beste oppslutning på ett år, viser fersk TV 2-måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første målingen TNS Gallup har laget for TV 2 etter at statsbudsjettet ble lagt frem ble tatt opp mens det har vært rekordtilstrømning av asylsøkere til Norge.

Innvandring viktigere

Fremskrittspartiet er vinneren og går frem med hele 3,0 prosentpoeng til 12,5 prosent. Det er den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden oktober i fjor.

– Det er alltid hyggelig med gode meningsmålinger, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2

– Hvor viktig tror du innvandringspolitikken er for at dere går frem?

– Jeg tror den kommer til å bli viktigere og viktigere ukene som ligger foran oss.

Bakgrunnstallene viser at Frp går frem blant menn, i alle landsdeler og i alle aldersgrupper. Andelen tidligere Frp-velgere som er lojale øker til 63 prosent.

Henter fra Ap

Mens det for en måned siden var 36.000 flere tidligere Frp-velgere som gikk til Arbeiderpartiet enn motsatt vei, er det nå for første gang på halvannet år flere tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Frp. Frp mister også langt færre av sine tidligere velgere til Høyre.

– Det er veldig hyggelig at Frp går kraftig frem, det tyder på at det er stadig flere velgere som ser at vi får gjennomslag i våre løfter både i statsbudsjettet og innstramninger i asyl- og innvandringspolitikken, sier Jensen.

Selv om Arbeiderpartiet ikke lenger henter tidligere Frp-velgere ligger de stabilt på 37,9 prosent. Bakgrunnstallene viser at Ap erstatter tapet til Frp med nye velgere som tidligere har stemt SV og Venstre. Andelen tidligere AP-velgere som er lojale er fortsatt høyt, men faller til 82 prosent.

Taper på asylstrøm

De to partiene som begge ønsker en mer liberal innvandringspolitikk enn regjeringen er de største taperne på målingen.

Venstre går tilbake 1,4 prosentpoeng til 3,7 prosent, mens SV går tilbake 1,2 til 3,8 prosent. Dermed havner begge de to partiene under sperregrensa for tildeling av utjevningsmandater til Stortinget.

Det er første gang siden stortingsvalget i 2013 at Venstre er under sperregrensa, mens SV ikke har vært under siden januar i år.

Bakgrunnstallene viser at ingen andre partier har mindre lojale velgere enn SV og Venstre, som mister mer enn hver sjette velger fra 2009 til Arbeiderpartiet.

For første gang siden mai havner også Miljøpartiet De Grønne under sperregrensa, med 3,4 prosent (- 0,6), mens Kristelig Folkeparti går tilbake 0,6 til 5,3 prosent.

Henter færre Frp-velgere 

Høyre går svakt frem med 0,2 til 23,7 prosent på målingen. 69 prosent av Høyres velgere fra 2013 er lojale. Selv om partiet henter færre tidligere Frp-velgere, er det en økende andel velgere som stemte på de andre partiene som nå sier de vil stemme Høyre. 

Senterpartiet går også frem 0,5 til 6,3 prosent og er dermed fjerde størst. Selv om andelen tidligere Sp-velgere som er lojale faller, henter partiet likevel nye velgere som tidligere har stemt på andre partier.

Rødt får 2,1 prosent det samme som i oktober, mens andre partier og lister får 1,3 (- 0,3). I denne gruppen finner vi Pensjonistpartiet, Kystpartiet, Demokratene, De Kristne og NKP.

Flertall for skifte

Mens det for en måned siden var et rødgrønt flertall med 96 mandater, har det krympet til 88 mandater i november.  De fire borgerlige partiene har dermed knappet inn på det rødgrønne forspranget.

Sammenlignet med oktober er dette mandatfordelingen:

  • Arbeiderpartiet 72 (uendret)
  • Høyre 45 (+ 5)
  • Fremskrittspartiet 24 (+ 8)
  • Senterpartiet 12 (+ 3)
  • Kristelig Folkeparti 10 (+ 1)
  • Venstre 2 (- 6)
  • Miljøpartiet De Grønne 2 (- 5)
  • SV 1 (- 7)
  • Rødt 1 (uendret)

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 957 med stemmerett i tidsrommet 26. - 31. oktober. 78,3 prosent oppga partipreferanse. Feilmargin +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.