Det kan være barskt med store hjul, men ikke alltid smart. Illustrasjonsbilde fra RevoZport.
Det kan være barskt med store hjul, men ikke alltid smart. Illustrasjonsbilde fra RevoZport.

«Feil» felger kan koste deg garantien på bilen

– Må man virkelig kjøpe originale?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Tesla i Kristiansand påstår at det ikke finnes noen felger i denne verden annet enn deres egne som er typegodkjent og passer på Tesla Model S. En ting er at Tesla selv ikke har godkjent noen andre enn sine egne felger til bruk på sine biler. Men kan de virkelig påstå at det ikke finnes noen felger i denne verden som ikke passer 100 prosent like bra på bilene deres?

De sier at om de oppdager en feil på bilen, så risikerer en å miste garantien om det står uoriginale felger på bilen. Regner med dette egentlig betyr om en feil kan relateres tilbake til felgen, så dekkes ikke det av garantien. Kan en da regne med at de vil spekulere i dette og påstå at mye rart kan relateres tilbake til felgen? Om en finner en felg som har dokumentert samme spesifikasjoner som orginal felg.

Hvordan kan de ta påstå at felgen skulle være kilde? Med slike holdninger vurderer jeg å droppe Tesla handel for å si det sånn. Mvh. Bjarte

Benny svarer: 

Hei Bjarte. Jeg forstår godt at dette kan virke både litt rart og provoserende. Men det er ikke bare Tesla som har det slik. Dette er faktisk ganske gjengs for mange bilmerker.

Årsaken er todelt. For det første, vil de jo gjerne selge sine egne produkter.
Det andre og vel så viktige er nok at man vil sikre at bilene har skikkelige og godkjente hjul/felger. For i størst mulig grad unngå ubehageligheter om noe skulle skje.

På originaldeler har man liksom kontroll. Disse er både grundig testet og godkjent, og man vet at ting er i orden.

Det er ikke alle forhandlere og importører som er like "strenge" på dette. Men det står nok i instruksjonsboken til de aller fleste bilmerkene. Akkurat det du siterer: At garantien bortfaller ved montering av uoriginale deler.

Det er ikke til å komme i fra at det finnes en god del "billig rask" på felg-fronten. Til Tesla finnes det ikke bare mye, men veldig mye i. Både i originale og alternative dimensjoner.

Les om brukt Tesla i vår bruktbil-giude

Har selv nektet garanti pga. feil felger

Men ingen kan tvinge deg til å kjøpe originalt om du ikke vil. Jeg vil imidlertid råde deg til å velge tilbehørsfelger av et anerkjent fabrikat og i godkjente dimensjoner. Jeg kan ikke skjønne da at det skulle gi deg noe problemer i ettertid. Selv om Tesla ikke er kjent for å være spesielt rundhåndet, verken når det gjelder kundeservice eller garanti.

Jeg tviler vel sterkt på om du blir nektet garanti hvis du får dugg i en hovedlampe, eller om det oppstår feil med en elektrisk rutehever, selv om du kjører på uoriginale felger. Det ville i så fall være å strekke strikken veldig langt. Det tror jeg også de fleste forhandlere og importører er enige i. Det er forsatt lov å bruke sunn fornuft. Heldigvis.

Men jeg har i min tid som verksmester flere ganger avslått garantiforespørsler på grunn uoriginale felger. Men da snakker vi helt feil dimensjoner i forhold til kraftig økt sporvidde, mye bredere dekk etc.

Sakene har da dreid seg om ulyd fra hjullagre og rask slitasje på forstillingsdeler som bærekuler og endeledd – som da kan relateres tilbake til feil hjuldimensjoner. Selv om det så klart er vanskelig å bevise noe som helst.

Mitt råd er derfor: Kjøp deg skikkelige felger og gode dekk. Det har du råd til når du vurderer bil til 700.000 kroner. Originale eller uoriginale og så klart i en dimensjon som er godkjent. Så kan du trygt nyte Teslaen din!

Tesla Model S: Ville dekktilstander: 

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: