BEVÆPNET: Politimenn med våpen patruljerer mellom Oslo S og Bussterminalen.  FOTO: Berit Roald / NTB scanpix / Illustrasjonsfoto.
BEVÆPNET: Politimenn med våpen patruljerer mellom Oslo S og Bussterminalen.  FOTO: Berit Roald / NTB scanpix / Illustrasjonsfoto.

Politiet advarer mot å fjerne bevæpningen: – Vi blir utrygge

Lederen for Politiets Fellesforbund reagerer sterkt på at bevæpningen hos politiet kan fjernes. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Leder i Politiforbundet Sigve Bolstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Leder i Politiforbundet Sigve Bolstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nedjusterte trusselbildet mot Norge i sin rapport i slutten av oktober, har kilder i Politidirektoratet opplyst til Dagbladet at det blir slutt på at norske politibetjenter må gå med våpen allerede førstkommende fredag.

– Uklokt og utaktisk

Politiets fellesforbund har ikke fått noe signal fra Politidirektoratet om at det blir tatt en avgjørelse om å gå bort fra bevæpning. Lederen for fellesforbundet, Sigve Bolstad, er sterkt kritisk til avgjørelsen hvis det viser seg å stemme. 

– Politiets fellesforbund mener det er uklokt og lite taktisk å gå bort fra bevæpning av politiet nå, sier Bolstad.

Politiets fellesforbund er for en generell bevæpning av politiet. De mener det er sikrest både for politifolk på jobb og allmennheten at politiet bærer våpen på fast basis. 

– Ingen endret trusselvurdering

– Vi har hatt en midlertidig bevæpning i ett år etter PSTs anbefaling. Slik vi leser den siste vurderingen fra PST er ikke trusselbildet mot militær- og politipersonell tatt med i vesentlig grad. Vi mener behovet for bevæpning fortsatt er der, sier Bolstad.

I PSTs trusselvurdering fra torsdag står det at de anser faren for angrep mot sivile enkeltpersoner er minsket, men: «Angrep med enkle våpentyper og mot symbolske mål, inkludert blant annet personell tilknyttet politiet eller forsvar, er fortsatt vurdert å være de mest sannsynlige scenarioer»

– Flere utrygge politifolk

Bolstad sier at de fleste tilbakemeldingene de får går på at politibetjenter landet over er kritiske til å gå bort fra bevæpning. 

– Tror du politifolk vil føle seg mer utrygge på jobb fra fredag, hvis man må legge våpnene i skapet?

– Ja, det tror jeg. Det er helt naturlig å følge den samme beredskapen vi har hatt det siste året, sier Bolstad.

Bolstad sier spørsmålet om bevæpning ikke er et enkelt spørsmål, men sett samfunnsutviklingen i betraktning tror han de fleste politifolk over hele landet vil være uenig i en endret våpenvurdering. 

Bolstad peker på at norsk politi har alltid hatt våpen, men at når betjentene sjelden bevæpner seg i hverdagen kan usikkerheten blir større de gangene man må ta fram våpenet.

Krf fornøyd

KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier partiet er svært glad for at det trolig blir slutt på bevæpningen av politiet fredag denne uken.

– Det betyr at Norge er et tryggere land. Vi tror på et sivilt preg på politiet, og mener våpen kan skape avstand mellom politi og folk, sier Ropstad til NTB.

Han understreker at han har tillit til at Politidirektoratet gjør gode, faglige vurderinger basert på det endrede trusselnivået.

– Når det brukes våpen, skjer det flere negative hendelser, slik som vådeskudd. Vi fryktet også at politibevæpning på sikt ville ført til at kriminelle grupper bevæpnet seg i større grad, og at dette kunne skapt en eskalering, sier Ropstad.