BEVÆPNET: Politiet har nå vært bevæpnet i snart et år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEVÆPNET: Politiet har nå vært bevæpnet i snart et år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Slutt på politibevæpningen fredag

Denne uken blir det trolig slutt på at norske politibetjenter må gå med våpen, opplyser kilder i Politidirektoratet (POD) til Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge avisen vil det bli stans i den generelle bevæpningen på samme dag som man etter planen skulle innføre en ny ordning der politiet skulle gå med våpen som ikke er ladd. Det har vært kraftig motstand fra politiets egne tjenestemenn mot den varslede ordningen.

Det er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som gjør at det nå går mot en oppheving av politibevæpningen. Politidirektoratet opplyste torsdag at bevæpningen skal vurderes på nytt fordi PST vurderer trusselen fra ekstremister som lavere.

For ett år siden var situasjonen en annen, og PST beskrev da en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Det gjorde at politiet i november i fjor fikk tillatelse til å bære våpen i fire uker. Siden er den midlertidige bevæpningen blitt forlenget en rekke ganger.

Ifølge Dagbladet vil politiet fortsatt ha lett tilgang til skytevåpen etter at bevæpningen er opphevet, men våpnene skal, som før den midlertidige bevæpningen, oppbevares i såkalt framskutt posisjon. Det vil si i plomberte oppbevaringsbokser i bilene. Skal tjenestemenn være bevæpnet, må de få tillatelse fra en politisjef som har fullmakt til å gi en slik ordre. (©NTB)