FYLL: Det var uvanlig mange ungdom ute natt til søndag. Dette bildet er et illustrasjonsbilde. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX NB
FYLL: Det var uvanlig mange ungdom ute natt til søndag. Dette bildet er et illustrasjonsbilde. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX NB

Politiets advarsler til tross – mer ungdomsfyll enn vanlig i Asker og Bærum halloween-natta

Denne uken gikk politiet i Asker og Bærum ut og advarte mot en ungdomskultur ute av kontroll. Det ser ut til å ha hatt liten virkning på denne lørdagens festligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at debatten rundt økt antall hjemme alene-fester, rus og fyll blant ungdom i Asker og Bærum har rast den siste uken, var det uvanlig mye ungdomsbråk i området natt til søndag.

– Det har vært flere fester og mer bråk enn vanlig, sier operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt, Tora Jordan, til TV 2. 

Gjennom hele natta

Allerede ved 22-tiden ble det bråk, da en gjeng på 30 til 40 ungdommer forsøkte komme seg inn på en fest de ikke var invitert til på Hosle. Da politiet ankom stedet løp ungdommene til alle kanter.

Ved 23-tiden ble en 16 år gammel gutt anmeldt for bruk og besittelse av narkotika i Sandvika. 

Ved midnatt var politiet på stedet ved en fest i Sørkedalen i Bærum som hadde gått over styr. Festen ble avsluttet og foreldrene bedt om å hente barna sine.

Ved 02.45-tiden møtte en politipatrulje på en gjeng med seks gutter på 14 år som hang i Asker sentrum. Også her ble foreldrene varslet. 

– Det har vært ungdommer samlet rundt i hele Asker og Bærum, og da blir det ofte støy. Dette er nok knyttet opp til halloween-feiringen, og det har vært en del flere uroligheter, sier Jordan.

En rekke andre politidistrikt har fått flere henvendelser enn vanlig om fyll og bråk natt til søndag og setter dette i sammenheng med feiringen av halloween. Dette gjelder blant annet Hordaland politidistrikt og Rogaland politidistrikt.

Ut med advarsel

Mandag denne uken gikk politiet i Asker og Bærums ungdomspatrulje ut med en advarsel til foreldre og tenåringer på Facebook. 

De advarer mot økende antall hjemme-alene-fester, rus og fyll. 

– Vi opplever gang på gang, helg på helg, hjemme-alene-fester uten kontroll, fraværende foreldre og unge som blir tatt for bruk av narkotika, sa Kristian Bjørberg, politibetjent i Ungdomspatruljen i Asker og Bærum, til TV 2 tidligere i uken.

Søndag formiddag, sier operasjonsleder at han tror det ville vært mindre bråk denne helgen hvis det ikke hadde vært Halloween. 

– Dropp selvrealiseringen og hytta

Lærer og tenåringsfar Torgeir Frøystein sa denne uken at foreldre må være flinkere til å prioritere barna sine, og bruke mindre tid på selvrealisering og hytta.

– Jeg blir invitert på hyttetur på nyttårsaften hvert år, men det har jeg ikke vært med på de siste åtte årene fordi jeg har tenåringsbarn hjemme, sier Frøystein.

– Det har med tempo i samfunnet å gjøre. Vi er opptatt av at man skal være til stede i sin egne barns liv. Man skal ha oversikt over hvem barna vanker sammen med, sier Lars Norbom generalsekretær for Natteravnene.

Norbom mener situasjonen har økt de siste fem årene.

– Det er mer alene-hjemme-fester nå enn det var tidligere. Foreldrene er opptatt av andre ting, men det er viktig at de er opptatt av barna sine fremfor selvrealisering og tenke på materielle ting, sier Norbom.