SELFIE: Dette bildet av Sophie Elise foran en mann som ligger på asfalten fikk sosiale medier til å ta fyr lørdag. FOTO: NORSK FOLKEHJELP
SELFIE: Dette bildet av Sophie Elise foran en mann som ligger på asfalten fikk sosiale medier til å ta fyr lørdag. FOTO: NORSK FOLKEHJELP

Sophie Elise hetses for dette bildet, fikk 30.000 for blogginnlegg

– Det er fryktelig leit at så mange velger å angripe henne som person, sier Norsk Folkehjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ettermiddag klokken 14:02 postet Sophie Elise Isachsen (20) et innlegg på bloggen sin som raskt ble et tema blant mange på sosiale medier, med negativt fortegn.

Årsaken var selfien den kjente bloggeren hevdet å ha tatt lørdag morgen.

«I dag morges var jeg ute for å gjøre noen ærender, og hva bevitner jeg da? Faktisk en mann som hadde kollapset på gata, og det var mest sannsynlig snakk om hjertestans. Jeg tror han hadde puls, ikke vet jeg - for hva skal man egentlig gjøre, annet enn å stå å se på?», skriver hun blant annet.

På den vedlagte selfien kunne man se mannen ligge på asfalten i bakgrunnen, mens en annen person forsøkte å hjelpe. Sophie Elise utdypet i blogginnlegget hvorfor hun forholdt seg passiv:

SANNHETEN: Og slik så det egentlig ut. Sophie Elise foran en ansatt fra Norsk Folkehjelp som ligger på bakken sammen med andre fra kampanjen. FOTO: NORSK FOLKEHJELP
SANNHETEN: Og slik så det egentlig ut. Sophie Elise foran en ansatt fra Norsk Folkehjelp som ligger på bakken sammen med andre fra kampanjen. FOTO: NORSK FOLKEHJELP

«Uansett hadde jeg med meg min nye chanel og det hadde vært kjipt om den skulle ha blitt skitten eller kanskje ødelagt om jeg var ufokusert og holdt på med noe annet. Og munn til munn er for meg helt uaktuelt i tilfelle han har en sykdom, tenk om jeg hadde blitt syk?», skriver hun.

Det tok ikke lang tid før den unge bloggeren måtte ta i mot hets av det grove slaget, og selfie-innlegget hennes ble delt hele 12.000 ganger på Facebook i løpet av kort tid.

Så, klokken 19:35 lørdag avslørte hun i et nytt blogginnlegg at det hele var iscenesatt, at det var et stunt sammen med Norsk Folkehjelp for å øke bevisstheten om å kunne førstehjelp.

«Sophie er grusom!»

Vedlagt var også den samme selfien, men nå med hele bildet som egentlig viser en mann fra Norsk Folkehjelp som ligger på asfalten og holder tommel opp sammen med tre andre rundt ham.

Reaksjonene på sosiale medier gikk tydeligvis inn på Sophie Elise.

«Så at folk hadde kommentert et par steder, «Åh jeg kjenner familien hans, stakkars mann!!! Sophie er grusom!». Det gjør vondt at så mange skrev at jeg har ødelagt hele mitt rykte når jeg egentlig bare ville godt. Jeg ville bare skape engasjement rundt en sak som ungdom fort kan ha vanskelig for å sette seg inn i, og hvordan gjør man det? Jo, ved å provosere. Ved å få folk til å innse hvor viktig det er!», skriver hun.

– Voldsomt og fryktelig leit

Kampanjen var altså i regi av Norsk Folkehjelp som ble tatt på senga av den massive negative reaksjonen den unge bloggeren fikk.

– Det har blitt voldsomt og jeg er overrasket over alle negative tilbakemeldinger som går på henne som person. Jeg har selv sett en del generelle tilbakemeldinger hun har fått og det er fryktelig leit for hennes del at så mange velger å angripe henne. Det var selvsagt aldri vår intensjon, sier Torunn Aasland i Norsk Folkehjelp til TV 2.

Hun forteller at initativet til kampanjen kom fra Norsk Folkehjelps produkt & undervisning som selger førstehjelpskurs og førstehjelpsutstyr rundt om i landet.

– Planen var at del 2 skulle legges ut søndag, men når reaksjonene ble slik de ble valgte vi å legge det ut lørdag i stedet. Vi har hatt en dialog med Sophie Elise i løpet av dagen, forteller hun.

Fikk 30.000 kroner for å delta

Kampanjen har vært planlagt i et par måneder.

– Grunnen til at nettopp Sophie Elise ble valgt er at hun er en ung og populær blogger som kan nå ut til mange unge mennesker med budskapet om hvor viktig det er å kunne førstehjelp, sier Aasland.

Stiller hun opp gratis eller får hun betalt for å gjøre dette?

– Vi betaler Sophie Elise 30.000 kroner for dette, sier Aasland.

TV 2 har ikke lykkes i å komme i kontakt med Sophie Elise. Hun sier til VG at hun ikke hadde trodd at det skulle få så mye oppmerksomhet, men at oppmerksomheten er bra for det er en viktig sak.