Mourinho er ikke plutselig blitt en svakere trener

Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen peker på fem punkter på hvorfor Jose Mourinho er rett mann for Chelsea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Chelsea - Liverpool direkte klokken 13.45 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Dagens Premier League-klassiker mellom Chelsea og Liverpool har hele uken blitt omtalt som Jose Mourinhos skjebnekamp. Men selv om de blå skulle svikte mot gjestene fra nord-vest, vil det fortsatt være altfor tidlig å avsette en av verdens absolutt beste fotballtrenere.

Se Mourinho snakke om fremtiden øverst i saken!

Her er fem grunner til hvorfor Mourinho er rett man til å lede Chelsea også i fremtiden:

Stor trenerkapasitet: Om man velger å se bort i fra den unike retorikken og den kontroversielle tonen portugiseren bringer med seg, er det hevet over spekulasjon at Mourinho og hans assistenter representerer et av verdens beste trenerteam. Og når alt kommer til alt, er dette det sentrale poenget: Mourinho er ikke plutselig blitt en svakere trener kun noen måneder etter at han ledet et ekstremt disiplinert, dynamisk og velorganisert lag til en overlegen Premier League-tittel.

På verdensbasis eksisterer det kun knapt et halvdusin av trenere som er kapable til å lede Chelsea på en like tilfredsstillende måte som Mourinho. En av dem er for tiden opptatt i Bundesliga, en annen sitter på motstanderbenken i ettermiddag og resten – av årsaker som språk, kultur og mentalitet - gir enda færre garantier.

360 grader-perspektivet: Sammen med Arsene Wenger er Jose Mourinho den treneren som korresponderer best med den tradisjonelle «managerrollen». Fra CCTV-anlegg på kontoret som zoomer inn alt som foregår på akademiets treningsbaner til fullt innsyn i klubbens speiding- og innkjøpsaktiviteter (at han også har meninger om klubbens medisinske avdeling, har kommet ganske klart frem i den senere tiden…) – det er nettopp evnen og viljen til å kontrollere og sette sin signatur på alt som rører seg i klubben som gjorde at 52-åringen av mange ble betraktet som Sir Alex Fergusons ideelle erstatter på Old Trafford.

Chelsea har riktignok en dyktig teknisk direktør – Michael Emenalo – men likevel vil det ta måneder og år for å gjenoppbygge det Mourinho råder over på Cobham. Om dette er en ideell modell er en annen diskusjon, men i Chelsea har Mourinho fått tilliten til å bygge, forme og kontrollere. Forsvinner han, forsvinner også mye av helhetstanken til fotballklubben.

Forholdet til Abramovich: Returen til Chelsea i 2013 ble ansett som slags «hjemkomst» for den tidligere Real Madrid-sjefen. Det hevdes at det tok tid før Mourinho og Abramovich gjenfant tonen etter den vonde exiten seks år tidligere, men at sårene ble leget lenge før returen var et faktum. I årene som løp mens portugiseren vant trofeer andre steder prøvde (og feilet) som kjent den mektige Chelsea-eieren trener etter trener – uten å finne svaret som fikk russeren til å glemme mannen fra Setúbal.

Svake resultater preger alltid fotballklubber og det er selvsagt utenkelig at de siste ukers begivenheter ikke har påvirket forholdet mellom eier og trener, men samtidig er det nærliggende å tro at lærdommen fra tidligere treneravsettelser, og den påståtte gjensidige respekten paret imellom, betyr at Abramovich denne gang vil drøye lenge(r) før han tyr til drastiske midler.

Kompensasjon: Så sent som i august signerte «The Special One» en ny fireårsavtale med Chelsea og om denne avtalen – som formodentlig ga ham et ytterligere forsprang som den best gasjerte treneren i Premier League – skulle brytes prematurt, så vil det koste en sum som selv den velstående vestkantklubben umulig kan finne mye glede i å måtte betale. Kanskje ikke (den enorme) størrelsen på kompensasjonen er absolutt avgjørende for en eventuell avsettelse, men all sunn fornuft tilsier at dette er et grep som først gjøres når alt annet er forsøkt.

Støtte fra supporterne: Selv om Roman Abramovich er sin egen herre, pleier treneravsettelser å følge et mønster. «Tipping-pointet» der sverdet slipes innfaller gjerne når supporter-frustrasjon bikker over til aggresjon eller ren likegyldighet brer seg blant de mest lojale. Atmosfæren blant Chelsea-tilhengerne er dog fortsatt langt unna opprørsk eller nær noe som helst kokepunkt. Et tap mot Liverpool i dag vil åpenbart ikke gjøre stemningen noe bedre, men Jose Mourinho er og blir deres mann. Vel vitende om portugisernes nære bånd med supporterne var hans tilbakekomst til Stamford Bridge i 2013 på mange måter en ”gave” fra eieren. Selv midt i stormens øye har Mourinho følt fansens backing – og det vil ta langt dypere kriser før de vender han ryggen.