FILMET: Forskere har for første gang klart å fange den mystiske Omura hvalen på film. FOTO: RSOS.ROYALSOCIETYPUBLISHING.ORG
FILMET: Forskere har for første gang klart å fange den mystiske Omura hvalen på film. FOTO: RSOS.ROYALSOCIETYPUBLISHING.ORG

Mystiske hvaler filmet for første gang

I over 30 år har forskerne jaktet på en ukjent hvalart, før de endelig klarte å fotografere den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den meget skye hvalarten Omura har blitt dokumentert for første gang noensinne av en internasjonal gruppe forskere, mer enn 30 år siden det mystiske pattedyret ble beskrevet for første gang som en ny art.

Aldri før har forskere kunne observere levende Omura hvaler i naturen, skriver Royal Society Open Space Journal som har publisert nyheten.

Siden slutten av 1970-tallet har japanske forskere hatt sterke indikasjoner på at det kunne finnes en hittil ukjent hvalart, en 12 meter lang bardehval som lever i grensesonen mellom Stillehavet og Indiahavet.

Hvalarten fikk navnet Omuras hval etter Hideo Omura, en av de ledende innen japansk hvalforskning på 1960- og 70-tallet.

Hvalarten var lenge et mysterium, men forskerne visste på grunnlag av DNA-analyser av åtte eksemplarer som ble fanget på slutten av 70-tallet at hvalarten aldri hadde blitt registrert før.

Ukjent finnhvalart

Så, i 1998 ble en død hval skylt i land på den japanske øya Tsunoshima.

Da de japanske forskerne i 2003 publiserte sine funn av analysen av kadavret og skjelettet kunne de bekrefte for første gang at dette faktisk var en hittil ukjent finnhvalart.

De blir beskrevet som mindre enn de tradisjonelle finnhvalene, men ellers ganske lik. Tidligere trodde man at dette var en hval som ikke var fullt utvokst.

Fant en flokk ved Madagaskar

Men mange spørsmål bestod ubesvart og forskerne har forgjeves søkt etter å finne levende eksemplarer, helst flere i flokk, slik at de kunne filme, fotografere og studere dem.

Nylig lyktes det å spore en hel flokk ved Madagaskar i Det indiske hav.

– Fra det lille vi visste om deres rekkevidde og tilholdssted var ikke Omura hvaler ment å skulle være i den delen av det indiske hav. De er generelt vanskelig å oppdage i sjøen fordi de er små, men de ser ut til å holde til å fjerntliggende områder, sier forsker Salvatore Cerchio.

Fotografert levende for første gang

Det var i 2013 at han og et større forskerteam observerte 18 voksne hvaler i området de mente var Omura hvaler.

Da de fikk dette bekreftet ble søket intensivert og de klarte å filme og fotografere et dusin hvaler. De har også gjort opptak av hvalens karakteristiske sanglignende stemmer.

Likevel er det ikke mye man vet om denne hvalen, hva slags havmiljø den lever i, hva den spiser, hvordan den formerer seg og om det kan finnes uklassifiserte eller feilklassifiserte utstoppede eksemplarer i museer.

Resultatene er selvsagt mest interessert for vitenskapsfolk, men oppdagelsen er også en indikasjon på hvor mye vi fremdeles ikke vet om verdens flora og fauna.