Her er hotellet delt i to – én del er for gjestene, den andre er for flykninger

8000 asylsøkere bor nå på hotell i stedet for asylmottak. Det er en dobling på to uker og koster om lag 6,5 millioner kroner hver natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har gått gjennom den oppdaterte listen over såkalte «midlertidige overnattingsteder» for asylsøkere, også kalt akuttmottak. Den viser mer enn en dobling i antall hotell som nå huser asylsøkere enn for to uker siden. Mange av de nye mottakene ligger i Nord-Norge, flere av dem i Lofoten.

– Vi fikk et oppdrag fra Utlendingsdirektoratet om å hjelpe til med å innkvartere asylsøkere. Det vi er gode på er overnatting og mat. Det er det vi forholder oss til og det vi tilbyr våre syriske gjester, sier Kjetil Kvalvik, som er direktør for Scandic Hotell Svolvær.

Todelt hotell

Han har delt hotellet i to. En del for vanlige gjester og en for asylsøkere.

– Vi fant raskt ut at dette var til det beste for begge gjestegruppene. Vi har laget til egne lekerom for barna, rom for de som vil be en bønn, og en egen kantine hvor vi serverer syrerne mat, sier Kvalvik.

Hotelldirektøren forteller at de nå har kapasitet da senhøst og vinter er lavsesong for Lofoten. 

Scandic Svolvær huser 58 asylsøkere. Mange av de andre hotellene i Lofoten og ellers i landet har satt av alle rom til asylsøkere.

Her kan du se en oversikt over alle stedene asylsøkere overnatter.

Flere asylsøkere bor på hotell

Hotellene har til sammen kontrakt om å huse rundt 8000 asylsøkere. Det er mange flere enn for bare to uker siden.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og politikere reagerte da TV 2 fortalte at asylstrømmen til Norge har blitt god forretning for eiendomsinvestorer og overnattingssteder som har lav inntjening.

Reaksjonen fra UDI var da at asylsøkerne skulle ut av hotellene og inn i enklere løsninger, slik som store haller med plass til mange. 

Kommer for mange

I stedet har altså enda flere hoteller og asylsøkere blitt koblet sammen, av UDI.

– Hva er årsaken til at dere har gått motsatt vei, og at enda flere hotell har fått kontrakt om å være akuttmottak?

– Vi jobber med å få asylsøkere ut av hotell og inn på andre enklere løsninger. Men det kommer så mange asylsøkere hver uke at dette tar tid, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Alt for dyre

Hotellene får en snittpris på 800 kroner døgnet per asylsøker, ifølge UDI.  Det skal dekke overnatting og tre måltider.

UDI har tidligere fortalt TV 2 at kostnadene ved å ha et akuttmottak er dobbelt så høy som om ved et ordinært mottak. Per i dag betyr det at staten nå betaler om lag 6,5 millioner kroner hver natt for disse hotellovernattingene.

– Ja, disse akuttplassene vi har nå er alt for dyre. Vi ønsker å komme ut av dem fortest mulig. Vi har nå en rekke konkrete tilbud som vi vurderer, og vi håper at vi i løpet av få uker eller måneder har en annen innlosjering. Men dette avhenger selvsagt også av om asylstrømmen til Norge vil avta eller øke, sier Forfang.