KAMPKLARE: For første gang vil USA sende amerikanske bakkestyrker til Syria. FOTO: AFP
KAMPKLARE: For første gang vil USA sende amerikanske bakkestyrker til Syria. FOTO: AFP

USA sender spesialstyrker til Syria

President Obama vil sende amerikanske styrker til Syria for å hjelpe kurdiske styrker å stå imot IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA vil sende opp mot 60 militære rådgivere til det nordlige Syria for å hjelpe det kurdisk-kontrollerte området i kampen mot Den islamske staten, IS.

Det opplyser en kilde i den amerikanske kongressen til nyhetsbyrået Reuters.

Det hvite hus er ventet å kunngjøre dette senere fredag, sier en tjenestemann til New York Times.

De militære rådgiverne vil gi råd og bistå motstandsgruppene som kjemper mot Den islamske staten i Syria og sørge for at det blir jevnere og raskere tilgang på utstyr og logistikk-hjelp, sier tjenestemannen.

Administrasjonen i Det hvite hus forsøker å karakterisere avgjørelsen som en forbedring av den nåværende strategien til Obama.

Men dette er faktisk et stort skifte for en president som gjentatte ganger har tatt til orde for at han ikke vil sette amerikanske militærstøvler på bakken i Syria, skriver avisen.

USA høyner risikoen

Dette vil være første gang amerikanske bakkestyrker vil være stasjonert og operasjonelle inne i Syria.

Hittil har amerikanske spesialstyrker kun vært sporadisk inne og utført oppdrag som har medført hurtig tilbaketrekning til Irak eller Tyrkia. 

Med stasjonær amerikansk militær tilstedeværelse i Syria høyner president Obama risikoen han er villig til å ta betraktelig.

Selv om de i utgangspunktet er tiltenkt å kun operere i kurdisk-kontrollert territorium, vil dette kunne bidra til at de amerikanske spesialtroppene vil komme nærmere i direkte kontakt med Den islamske staten, skriver New York Times.

Vanskelig å finne moderate opprørere

Pentagon frøs tidligere i måneden sitt program for å støtte moderate syriske opprørere, ut fra en erkjennelse av at det har vist seg svært vanskelig å finne opprørere som kan ansees som moderate.

President Barack Obama varslet i januar at USA hadde satt av 4 milliarder kroner til trening av syriske opprørere.

To små grupper av opprørere fikk opplæring av amerikanske instruktører i Tyrkia, men den ene gikk i oppløsning etter å ha returnert til Syria, og den andre overga seg og overlot våpen og utstyr til al-Qaidas forlengede arm i landet, Nusrafronten.