UENIGE, MEN ENIGE: Helga Haugland Byfuglien, preses og Atle Sommerfeldt holdt pressekonferanse i forbindelse med Bispemøtet på Voksenåsen, fredag.  
Biskopene i Den norske kirke har vært samlet til møte 26.-30. oktober, der de  har blant annet drøftet spørsmålet om kirkelig adgang til kirkelig vigsel for likekjønnede par.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UENIGE, MEN ENIGE: Helga Haugland Byfuglien, preses og Atle Sommerfeldt holdt pressekonferanse i forbindelse med Bispemøtet på Voksenåsen, fredag. Biskopene i Den norske kirke har vært samlet til møte 26.-30. oktober, der de har blant annet drøftet spørsmålet om kirkelig adgang til kirkelig vigsel for likekjønnede par. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lager ny liturgi, men prester kan fortsatt lære konfirmanter at homofili er synd

Bispemøtet går inn for at det utarbeides en liturgi for ekteskap mellom likekjønnede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bispemøtet ber Kirkemøtet gjøre et samlende vedtak om en liturgi for ekteskap mellom to menn eller to kvinner.

Biskopene, som er samlet på Voksenåsen hotell i Oslo, er opptatt av at det kan fremmes et forslag til vedtak på neste Kirkemøte i desember.

Uenig, men enige

– Det er ulike oppfatninger av vigsel blant likekjønnede i Den norske kirke, også blant biskopene. Men vi er opptatt av å finne et vedtak som kan virke samlende, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

– Det har vært viktig for oss at en liturgi for forbønn og vigsel er tilsvarende for likekjønnede som for ulikekjønnede skal gjelde for hele Norge. alle skal kunne gifte seg i sin lokale kirke, sier fortsetter hun.

Kan lære konfirmanter at homofili er synd

Prester skal kunne nekte å delta eller utføre vigsler mellom to personer av samme kjønn. De står også fritt i å formidle et kritisk syn på likekjønnet ekteskap i jobben sin.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug sier til Dagen at prester, for eksempel i konfirmasjonsundervisning, kan forkynne at homofili er synd.

– Det er ikke slik at en prest eller en kateket må legge sin overbevisning bort fordi Kirkemøtet bestemmer noe. Det bryter ikke med kirkens lære å ha det ene eller det andre synet, sier Nordhaug til avisen.

Delt, men enige

Bispekollegiet gikk samlet inn for vedtaket, men er delt på midten i synet på ekteskap mellom likekjønnede. Det anerkjenner de også at Kirkemøtet er. I forslaget til vedtak heter det derfor:

«Et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke kirkelig vigsel av likekjønnede par fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. Disse tar likevel til etterretning både Kirkemøtets sammensetning og at slike liturgier derfor vil bli utarbeidet og implementert.»

Forbønn

Bispemøtet vil også åpne opp for forbønn av likekjønnede par som gifter seg borgerlig.

– Det er viktig for oss av vi kommer videre i denne vanskelige saken, understreker Byfuglien, som kaller dette en svært viktig dag for kirken.

 

(NTB/ TV 2)