Wenche Andersen FOTO: TV 2 / TV 2
Wenche Andersen FOTO: TV 2 / TV 2

God morgen Norge- Wenches ukesmeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

Mandag: Egg og baconmuffins

Oppskrift hentet fra boken ”Alt blir bedre med bacon” av Christopher Sjuve.
Denne oppskriften er til fire muffins.
Du velger selv om du vil servere en eller to egg og baconmuffins per person.
Server med en grønn salat

Dette trenger du:

  • 4 lange tynne skiver bacon
  • 4 skiver loff eller halvgrovt brød
  • 4 egg
  • Finhakket gressløk eller vårløk
  • Olje

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen, gjerne varmluft til 230oC.
Bruk et glass og stikk ut sirkler av brødskivene.
Pensle med olje og klem skivene ned i muffinsformer eller muffinsbrett.
Legg baconskivene rundt langs kanten i formene.
Knekk et egg i hver av formene.
Sett formen i stekeovnen, senk temperaturen til 200oC og stek i ca. 20 minutter på nederste rille.
Server med en grønn salat og eventuelt litt ekstra sprøstekt bacon ved siden av.

 


Tirsdag: Skremmende hot gresskarsuppe og saftige gresskarmuffins

 Gresskarmuffins:

  • 2 store egg
  • 1 ½ dl rapsolje til baking
  • 1 ½ dl lettrømme
  • 225 g sukker
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts kanel
  • 125 g revet gresskar (uten skall)
Gresskarmuffins og gresskarsuppe FOTO: TV 2 / TV 2
Gresskarmuffins og gresskarsuppe FOTO: TV 2 / TV 2

Ostekrem:

  • 200 g myk kremost naturell
  • 50 g mykt smør
  • 75 g melis
  • 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Pisk sammen egg, olje, rømme og sukker til en glatt masse.
Sikt sammen mel, bakepulver og krydder, tilsett i deigen og rør sammen til en glatt deig.
Vend i fint revet gresskar med en slikkepott.
Ha papirformer i muffinsbrett og fordel deigen i formene (½-3/4 fulle).
Stek muffinsene i varm stekeovn 200oC på midterste rille i 15-20 min.

Avkjøl på rist før ostekremen smøres over.
Ostekrem kan erstattes av melisglasur.
Ostekrem:
Rør sammen romtemperert kremost og smør.
Tilsett melis og vaniljesukker og rør glatt.
Tips: Sukkermengden kan gjerne reduseres til 175g.

Skremmende hot gresskarsuppe:

  • Ca 1 l gresskar i terninger (evt. søtpotet)
  • 1 liten løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 ss hakket frisk ingefær
  • 1 rød chili
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts tørket koriander (kan sløyfes)
  • 1 ts tørket spisskum (kan sløyfes)
  • Saft av 1 lime eller ½ sitron
  • 5 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
  • Smak til med salt, pepper og evt. mer krydder for eksempel rød currypaste og/eller sweet chili
  • Frisk koriander til pynt eller lettstekte gresskarkjerner(stekes i tørr panne, drysses med litt salt).

Slik gjør du:

Skrell og skjær gresskar- eller søtpotetbiter.
Rens og hakk løk, hvitløk og ingefær.
Del chilien på langs og skrap ut frøene.
Skjær chilien i tynne strimler.
Varm olje i en gryte og surr gresskar/søtpotet, løk, hvitløk, chili og ingefær et par minutter til løken er blank.
Rør om slik at det ikke blir brent.
Tilsett tørket koriander og spisskummen, kraft og saft av lime eller sitron. Kok opp, legg på lokk og la suppen småkoke i ca. 20 minutter til grønnsaksbitene er møre.
Kjør suppen glatt og jevn i en hurtigmikser eller med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
Server med frisk koriander og chili.
Vil du ha en litt mildere suppe rør inn litt kokosmelk rett før servering.

 

Onsdag: Kylling og grønnsakswok

Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn mat som kunne vært spist.
På Blindern (Universitet i Oslo) har de tatt tak i problemet - og startet KUTT gourmet, som lager mat som nærmer seg utløpsdato, og cafeen har blitt en kjempesuksess.
I studio hadde Wenche besøk av Per Christensen, Direktør i SiO mat og drikke, som kom med mange gode råd til hvordan du kan bruke restene hjemme.

Kylling og grønnsakswok
Melk og glutenfri.

Dette trenger du:

  • Ca 600 g kyllingfilet
  • 1 rød chili
  • 1 løk
  • 5-6 dl restegrønnsaker fra kjøleskapet. For eksempel gulrot, sellerirot/pastinakk, brokkoli/blomkål, stilkselleri, purre eller andre grønnsaker du ønsker å bruke opp. Alt skåret opp i tynne strimler/biter.
  • 2-3 ss nøytral olje

Saus:

  • 2 ss tomatpure
  • 3 ss finrevet/finhakket fersk ingefær
  • 3 ss soyasaus (med mindre salt og glutenfri)
  • 3 ss sweet chilisaus
  • 2 ss presset limesaft
  • 1 ss østerssaus/fiskesaus (glutenfri)
  • 3 dl kyllingkraft eller eplemost
  • 1 ss maisennamel

Til servering:

Ris eller nudler
Eventuelt cashewnøtter eller gresskarkjerner
Frisk koriander, om du har


Slik gjør du:
Begynn med å blande sammen alle ingrediensene til sausen.
La sausen stå og trekke smak i 10-15 min.
Skjær kyllingfiletene i strimler.
Rens og skjær grønnsaker i små buketter/tynne strimler.
Varm olje i en wokpanne eller en stekepanne med høye kanter (sautépanne).
Brun kyllingkjøttet i to omganger i den varme oljen.
Legg kjøttet over på et fat.
Ha litt olje i woken/pannen og fres grønnsakene i 2-3 min. ved høy varme.
Rør godt om slik at de ikke blir for mye stekt.
Tilsett de stekte kyllingstrimlene og sausen, kok opp og la alt trekke i 6-8 min.
Smak til med litt brunt sukker.

Server med ris eller nudler. 

Torsdag: Coq au vin

Dette trenger du:

  • 1 stor kylling, eller aller helst høne, 1 – 1 ½ kg
  • 5 dl rødvin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist frisk timian
  • Olivenolje til steking
  • 150 -200g lettsaltet flesk
  • 2 ss tomatpure
  • 1 ½ l kyllingkraft
  • Salt og pepper
  • 8-10 sjalottløk
  • 3 gulrøtter
  • 1-2 pastinakk eller 2-3 skiver sellerirot
  • 250g sopp
  • Salt og pepper
  • 1ss balsamicoeddik

Slik gjør du:

Del kylling/høns i 8-10 biter, lårene i to og brystfiletene i to.
Bland sammen rødvin, finhakket hvitløk, laurbærblad og timian i en stor bolle.
Legg i kylling/hønsebitene.
Dekk med plastfilm eller ha alt i en frysepose og knyt igjen.
Sett kjølig 8-10 timer eller 2-3 timer i romtemperatur.
Ta opp kjøttet, hell marinaden i en kasserolle og kok opp.
Tørk lett av kjøttet med kjøkkenpapir.
Del bacon/flesk i biter og brun i en stekepanne.
Ha flesket over i gryten med marinaden, ikke ta med stekefettet.
Brun kylling/hønsekjøttet i fettet i stekepannen, dryss på salt og pepper og legg det brunede kjøttet over i gryten.
Ha tomatpure i pannen med fett, og kok ut pannen med litt av kraften.
Ha dette over i gryten sammen med resten av kraften, til det så vidt dekker kjøttet.
Kok opp og la trekke i 40-50 min.
Rens og del grønnsakene i biter og lettstek i pannen.
Tilsett i gryten når det er ca. 20min igjen av trekketiden.

Smak til med salt, pepper og balsamicoeddik.
Er sausen litt for tynn kan den jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Eller sil av sausen og la den koke inn uten lokk til en fyldig saus og hell over kjøtt og grønnsaker.

 

Fredag: Saftig, smakfull, sjokoladekake til små og store.

Når kaken bakes med surmelk brukes natron som hevemiddel.

Dette trenger du:

  • 100 g smør
  • 2 små eller 1 stort egg
  • 3 dl sukker
  • 4 dl kefir eller kulturmelk
  • 6 dl hvetemel
  • 3 ss kakao
  • 1 ts natron

Sjokoladekrem:

  • 100 g mykt smør
  • 500 g melis
  • 2 ss kakao
  • 6 ss kaffe (melk eller appelsinjuice for en mildere sjokoladekrem)

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 180 oC.
Smør en rund form (26 cm), dekk bunnen med bakepapir.
Pisk sammen egg og sukker til sukkeret har løst seg opp, pisk inn kefir/kulturmelk.
Sikt inn hvetemel, kakao og natron i blandingen, og rør til en glatt røre.
Hell deigen i formen og stek på nederste rille i 45 min.
Avkjøl kaken i formen.

Slik lager du sjokoladekrem:

Visp sammen mykt/lett smeltet smør, melis, kakao, vaniljesukker og kaffe.
Pisk til en luftig krem.
Ta den avkjølte kaken ut av formen, del den i to lag.
Smør 1/3 av sjokoladekremen mellom kakebunnene.
Resten av kremen smøres over kaken.
Til de små; pynt med bamsemums, seigmenn, daijmkuler eller nonstop.
Til de litt større; pynt eventuelt hvert stykke med konjakk/likør-konfekt eller friskebær.

Glutenfri sjokoladekake, bakt helt uten mel:
Uten melk: erstatt smør med margarin uten melk
Bør bakes dagen før den skal serveres.
Holder seg godt i kjøleskapet, eller frys ned i biter.

Dette trenger du:

250 g smør
250 g kokesjokolade, eventuelt sjokolade med appelsin eller chili
1 dl sterk kaffe eller nypresset appelsinjuice
2 dl sukker
4 egg

Slik gjør du:

Smelt smør og sjokolade på svak varme.
Rør inn sukker og sammenpiskede egg, pisk til en glatt og blank røre.
Hell i smurt form (20 cm), bunnen dekket med bakepapir og stek i varm stekeovn 175 oC i 55-60 min.

 

 

 

Mer innhold fra TV 2