Facebook/finn.no FOTO: FACEBOOK/FINN.NO / FINN.NO
Facebook/finn.no FOTO: FACEBOOK/FINN.NO / FINN.NO

Norsk fotballspiller svindlet personer på Finn.no og gamblet vekk pengene

En fotballspiller i 20-årene er siktet for bedrageri etter å ha svindlet en rekke personer på Facebook og Finn.no. Han skal også ha forsøkt å svindle fotballkolleger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Oslo (TV 2 Sporten): Fotballspilleren i 20-årene har spilt for klubber i østlandsområdet og Midt-Norge og livnærer seg fremdeles som fotballspiller.

Men utenfor fotballbanen har han hatt store utgifter til gambling. TV 2 Sporten får bekreftet at fotballspilleren nå er siktet for bedrageri via netthandel. Pengene han mottok for falske varer på Finn.no og Facebook skal han ha brukt til gambling, og da hovedsakelig nettpoker.

Svindlet for 40.000 kroner i klokkesalg
En av personene som ble svindlet for 40.000 kroner i forbindelse med et klokkesalg på Finn.no, beskriver fotballspilleren som høflig og imøtekommende. Han mottok imidlertid aldri klokken som avtalt etter å ha overført 40.000 kroner.

Lensmannsdistriktet som har etterforsket saken opplyser at Politiet anser saken som ferdig etterforsket.

– Jeg kan bekrefte at klokkesvindelen på 40.000 kroner er en av mange svindel-saker og andre lovbrudd som er ferdig etterforsket og som er samlet i ett og oversendt det lokale politidistriktet, sier hovedetterforskeren av saken til TV 2 Sporten.

Forsøkte å lure fotballkollegaer
TV 2 Sporten er blitt gjort kjent med at siktede også har forsøkt å svindle fotballkollegaer.

To spillere i OBOS-ligaen forteller begge at de ble kontaktet av personen og tilbudt en ny Iphone til en svært gunstig pris.

De skal imidlertid begge ha avslått etter å ha forstått at «det var noe rart med tilbudet». Disse tilfellene er ikke med i siktelsen.

Siktet for elleve tilfeller av bedrageri
Totalt er fotballspilleren siktet for elleve tilfeller av bedrageri.

Det bekrefter politiadvokat Anne Haave ved Sør-Trøndelag Politidistrikt overfor TV 2 Sporten, som har fått oversendt saken fra det lokale lensmannskontoret.

– En mann i 20-årene er siktet for å ha solgt PC'er, klokker og mobiltelefoner via finn.no og Facebook. Siktede har lagt ut salgsannonser og de fornærmede har forhåndsbetalt, men ikke mottatt noen varer som avtalt, opplyser politiadvokaten.

Og fortsetter:

– Det foreligger pr. dags dato elleve tilfeller av bedrageri, og totalt dreier det seg om over kr 80.000.- som er forhåndsbetalt. Siktede har erkjent straffeskyld for samtlige forhold og sagt seg villig til å erstatte de fornærmede sine kostnader. De fornærmede er fra forskjellige steder i landet, sier hun.

Ifølge politiadvokaten vil saken bli behandlet som en tilståelsessak.

TV 2 Sporten har vært i kontakt med den siktede fotballspilleren. Han ønsket ikke oppmerksomhet rundt saken, men er informert om at siktelsen ville bli omtalt.

Finn reagerer på nettsvindel
Norges største rubrikkmarkedet, Finn.no, reagerer kraftig på svindel og bedrageri og jobber aktivt for å hindre at slike tilfeller inntreffer.

– Hver uke legges det ut rundt 100.000 annonser av privatpersoner på Torget. De aller fleste handlene går greit for seg, men dessverre er det noen som ikke går som de skal. FINN.no ønsker ikke at det skal forkomme svindel på markedsplassen, og jobber hardt for å prøve å unngå dette, forteller leder for Forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen, til TV 2.

– FINN.no har ett eget team som jobber med forbrukertrygghet, blant annet kontroll av annonser og kontakt med de som opplever noe uønsket på markedsplassen. De har også samarbeid med blant annet politiet og Forbrukerrådet. Brukere som blir oppdaget at har drevet med svindel vil bli utestengt fra markedsplassen, og man vil forsøke å forhindre at de får bruke FINN.no igjen. Teamet kommer også med veiledning og råd til hvordan man kan gjennomføre en god og trygg handel. FINN.no har en egen betalingsløsning som sørger for at brukere kan unngå å forskuddsbetale uten å få varen. En relativt ny ordning FINN.no har innført er Verifisert bruker, der brukerne kan verifisere seg med BankID. Da vet FINN.no med sikkerhet hvem som står bak brukerprofilen, sier han videre.

Flere verktøy for å oppdage spillavhengighet
Den siktede fotballspilleren skal etter det TV 2 Sporten får opplyst lide av spillavhengighet. Norsk Tipping sier på generelt grunnlag at spillselskapet har en rekke tiltak for å forhindre spillavhengighet hos kundene.

– Norsk Tipping har et omfattende rammeverk av tiltak som skal sikre at færrest mulig får problemer med pengespill. Noen eksempler: For å spille på raskeste spillene, må du sette personlige tapsgrenser før du får delta. Vi sier nei takk til en lang rekke av de mest aggressive markedsføringsgrepene som VIP-program, freespins, lokkebonuser og autoplay. Vi har obligatoriske verktøy som gir kundene varsel dersom spilleadferden utvikler seg i negativ retning og vi har verktøy der den enkelt kan pålegge seg selv pauser eller utestengning. Vi sender ingen direktemarkedsføring til kunder i risikosonen eller til kunder som har utestengt seg, opplyser kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping AS til TV 2 Sporten.

Han forteller videre at Norsk Tipping har en rekke verktøy som kan oppdage spillavhengighet.

– Norsk Tipping diagnostiserer ikke spilleavhengighet, men gjennom verktøyet Playscan varsles kundene hvis spillemønsteret er på vei i negativ retning. Kundene kan selv utestenge seg, ta pause, eller be om at kundeforholdet slettes. Vi har nylig gjennomført forsøk der vi tar direkte kontakt med kunder i risikosonen, og erfaringene herfra skal brukes til å systematisere forebyggingsarbeidet ytterligere, sier Jødahl.

– Hvilke anbefalinger gir dere personer som får en diagnose spillavhengighet?

– Alle som kontakter oss og forteller om spilleproblemer vil få informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp, for eksempel Hjelpelinjen, fastlege eller lavterskeltilbudet for behandling av spilleavhengighet som kan gjennomføres på Internett, konstaterer Roar Jødahl.

Dømt til samfunnsstraff for lignende forhold i 2013
Det er ikke først gang fotballspilleren blir siktet for bedrageri. I 2013 ble han funnet skyldig i fem tilfeller av bedrageri for til sammen 156.279 kroner. Han ble dømt til en samfunnsstraff på 40 timer.

I dommen, som TV 2 Sporten har fått tilgang til, kommer det blant annet frem at han forledet ansatte ved et postkontor til å utlevere en pakke med en verdi på 27.784 kroner ved å benytte en annen persons navn.

Han skal også blant annet ha oppgitt at han ville kjøpe en Rolex-klokken av Askeland Ur og Smykker i Stavanger til en verdi på 85.000 kroner mot postoppkrav. Pakken ble sendt, men kom i retur til Askelund Ur og Smykker som uavhentet, men innholdet var byttet ut med leskedrikk og kosttilskudd.

Fotballspilleren i 20-årene ga i retten i 2013 en uforbeholden tilståelse, og samtykket i at saken ble avgjort som en tilståelsesdom.