FARLIG REISE OVER HAVET: Disse barna ankom greske Lesvos torsdag. Hittil i år har det kommet 560 flyktninger kommet sjøveien til Hellas. Foto: Afp/Aris Messinis
FARLIG REISE OVER HAVET: Disse barna ankom greske Lesvos torsdag. Hittil i år har det kommet 560 flyktninger kommet sjøveien til Hellas. Foto: Afp/Aris Messinis

– Foreldre doper ned barna før risikofylte båtreiser til Europa

Barna på flukt er redde og skriker. Ifølge en iransk kvinne på flukt dopes barna ned slik at de er stille, og på den måten unngår å avsløre flyktningbåtene på vei mot Hellas. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19.000 barn flykter hver måned til Europa, viser tall fra FN. Blant de mange farene på veien, er den risikofylte båtreisen over Middelhavet. 

En iransk kvinne, som befinner seg på grensen mellom Serbia og Kroatia, forteller til Reuters at desperate foreldre tyr til drastiske midler for å klare den farlige overfarten.

Sovemedisiner

– Mødrene gir barna sovemedisiner. Barna er så redde og urolige, og skriker de for høyt så vil politiet oppdage båtene, forteller Venus Fathi, en iransk flyktning på grensen mellom Serbia og Kroatia.

Fathi reiste med båt fra Tyrkia til greske Lesvos. Under overfarten tok båten inn vann, og hun beskriver hvordan mødre løftet sine barn opp fra vannet så godt de kunne. 

Trosser farene

– Et kvinne løftet barnet sitt opp, for det kom så masse vann inn i båten. Mennene tok av seg skoene og brukte dem som øser, for å få ut vann, forteller hun. 

Francesca Bonelli, feltkoordinator i FN, forteller at folk er så desperate at de legger ut på havet til tross for den store faren. 

– Mange av kvinnene som reiser er gravide. For noen dager siden måtte vi hjelpe en kvinne som var klar til å føde, forteller Bonelli, som oppholder seg i Serbia. 

Hittil i år er 560.000 flyktninger og migranter kommet sjøveien til Hellas.