Det er alltid sirkus med steve Evans på sidelinja. Nå må Leeds begynne å vinne foran egne supportere også. FOTO: PETER BYRNE / NTB SCANPIX
Det er alltid sirkus med steve Evans på sidelinja. Nå må Leeds begynne å vinne foran egne supportere også. FOTO: PETER BYRNE / NTB SCANPIX

Leeds-manageren kaller hjemmeformen «en skam»

Leeds har ikke vunnet en hjemmekamp på over et halvt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Leeds-Blackburn på TV 2 Sport Premium og Sumo kl. 20.45

4. mars 2015. Det er nesten sju måneder siden. Det er datoen for sist gang Leeds vant en hjemmekamp.

Sjokkert over hjemmestatistikken

Uwe Rösler maktet ikke å vinne en eneste kamp på Elland Road og fikk sparken etter sist hjemmetap mot ligaleder Brighton. Steve Evans har ledet Leeds i to kamper så langt, og begge har endt i 1-1. I kveld debuterer han på Elland Road. Et sted de altså ikke har vunnet på godt over et halvt år.

– Det kan ikke gå så lang tid uten å vinne hjemme. Det er fullstendig uakseptabelt, er dommen fra Evans på pressekonferansen i forkant av kveldens kamp.

– Den statistikken er sjokkerende. Det er en skam. Det har ingenting å si om man er et bedriftslag eller heter Leeds. Man kan ikke gå sju måneder uten en hjemmeseier.

Managere har kommet og gått siden Leeds slo Ipswich på Elland Road tidlig mars. Men for motstandere har den tidligere så fryktinngytende arenaen blitt et sted man nesten bare kan gå å hente seg minst ett poeng. Det vil Evans ha slutt på.

– Vi må tilbake til de tidene da andre lag fryktet Elland Road. Der de tenkte at de ville være overlykkelige om de fikk med seg en uavgjort. Men det er ingen vits for meg å prate om dette om vi ikke klarer å bli kvitt dette spøkelset og vinne hjemme igjen.

Trøbbel i Blackburn også

Kanskje er kveldens motstander Blackburn en drømmemotstander for Leeds slik det er akkurat nå. Lancashire-klubben har nemlig gått målløse av banen i fire kamper på rad. I derbyet mot Burnley sist, skapte de sjanser, men klarte ikke å sette noen av dem. Det betyr over seks timers spill uten en eneste nettkjenning, og Blackburn er nå kun to poeng over nedrykksstreken.

Likevel insisterer manager Gary Bowyer på at de indiske eierne Venky’s er fornøyde.

– Ja. Med tanke på hvordan vi fremstår, og hvordan vi spiller, er de fornøyde. Jeg har ikke fått noen indikasjoner på noe annet, sa han på pressekonferansen.

Men klubben er i trøbbel og supporterne er uenig. De ønsker et skifte.

– Ja, vi er litt lei. Og på Blackburn-forumer rundt om, begynner det å bli ganske negativt. Bowyer har gjort en god jobb, og fortjener all ære for hvordan han har stabilisert klubben, men han klarer ikke ta dem videre. Det er ingen fremgang, og de fleste ønsker et skifte. Man må prøve noe nytt nå, sier Eirik Aase i Blackburns supporterklubb til TV 2 Sporten.

De har fortsatt transfer-embargo og vil sannsynligvis ha det også i det neste overgangsvinduet. En måte å komme ut av det på er å selge målmaskinen Jordan Rhodes. Men Rhodes har scoret over halvparten av Blackburns ligamål denne sesongen og man vil fort ende opp svekket.

En som tror på Leeds-seier i kveld er tidligere Premier League-manager Ian Holloway. Holloway jobber nå som ekspert for Sky Sports.

– Evans kommer til å sørge for et heltent Leeds-lag, og jeg tror de tar hjem seieren. På kort sikt vil muligens skifte av manager fungere også, men på lang sikt? Aldri i livet. Hvordan kan en manager bygge lag når spillerne vet at sjefen kun kommer til å være i klubben noen måneder? spør han retorisk.

Sju måneder er lang tid. Under flomlysene på Elland Road skal Leeds prøve å bryte det som etter hvert har blitt en hjemmeforbannelse. Samtidig er Blackburn i like desperat nød etter poeng.