STOR PÅGANG: Flyktninger og migranter kommer i biler, på tog og busser og med fly til Norge. Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. De fire som kjørte de norske bilene ble anholdt og siktet for menneskesmugling. 
Foto: NTB scanpix
STOR PÅGANG: Flyktninger og migranter kommer i biler, på tog og busser og med fly til Norge. Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. De fire som kjørte de norske bilene ble anholdt og siktet for menneskesmugling. Foto: NTB scanpix

Halvparten av politiets kontroller avslører «flyktninger» som bløffer

Tidligere utviste, vinningskriminelle og personer med falsk ID er blant personene som vil utnytte flyktningstrømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Østfold-politiet til TV 2. Østfold politidistrikts utlendingsseksjon har ansvaret for den såkalte territorial-kontrollen, som innebærer kontroller av personer som reiser inn i fylket både fra Sverige langs veien og i tog - og med fly til Rygge.

Får treff i halvparten av kontrollene

– Vi håndterer ulovlige utlendinger som er tatt i kontroll nesten daglig i Østfold, sier Merete Beck, som er leder for utlendingsseksjonen i Østfold politidistrikt, til TV 2.

Annenhver gang politiet i Østfold velger å gjennomføre en full kontroll, avdekkes uregelmessigheter.

– Av de gjennomførte kontrollene på vei ved Svinesund og på toget inn til Norge, har vi en treffprosent på mellom 55 og 60 prosent første halvår av 2015, sier Beck.

Beck forklarer at tallet gjelder de situasjonene der politiet velger å gå grundigere til verks, og at de aller fleste stikkprøver ikke gir grunnlag for å gjennomføre fullstendige kontroller.

Østfoldpolitiet kontrollerer også arbeidsplasser hvor man har mistanke eller har fått tips om at det oppholder seg ulovlige innvandrere.

Tok iraker

Senest onsdag avslørte Østfold-politiet en iraker på vei inn igjen i landet ulovlig.

«Iraker pågrepet på utenlandstoget fra Sverige. Er varig utvist fra Norge. Satt i arrest.», lød meldingen fra politiet på Twitter.

– Vi ser det alltid når det har vært katastrofer andre steder i verden og det kommer store menneskegrupper at det er noen som forsøker å snike seg med i den gruppen, sier Beck.

Beck nevner følgende grupper som eksempel på personer som blir stoppet i territorial-kontrollen:

  • Personer med falske dokumenter
  • De som ikke har et formål eller midler til å oppholde seg i Norge
  • Mistenkte vinningskriminelle
  • Tidligere utviste personer som har fått innreiseforbud
  • Personer som kommer fra land som åpenbart ikke gir grunnlag for asyl

Blir man tatt for å ha tatt seg ulovlig inn i landet er retur og eventuelt påtale for ID-falsk sannsynlig utfall.

Onsdag tok politiet i Østfold kontroll på 74 asylsøkere som kom med buss eller tog til Norge. Alle disse ble kjørt til mottakssenteret i Råde for registrering.

– Tror du det er mange som kommer seg inn uten å bli fanget opp av dere eller mottakssentrene?

– Ja. Det er klart at det kommer mange inn i Norge som ikke har til hensikt å søke asyl eller registrere seg hos politiet. Vi har jo ikke noen grensekontroll inn til Norge, så mange av sakene får vi fordi Tollvesenet har avdekket dem, forklarer Beck.

Det store antallet flyktninger kan gjøre det vanskeligere å avsløre de med uredelige hensikter som ikke har grunn til å søke opphold i Norge.

– Vi har jo fått ekstra ressurser til dette arbeidet, men i den store mengden asylsøkere vil man kanskje ikke alltid finne de som forsøker å lure seg inn i landet, sier Beck.

Tunge kriminelle

TV 2 har tidligere fortalt at flere av de som kommer over grensen fra Russland har vært tunge kriminelle som agerer som flyktninger og ønsker å ta seg inn i Norge.

– Vi har pågrepet og fengslet noen, og fått hurtigbehandling på fem stykker som vi har sendt tilbake på sykkel over Storskog, fortalte politimester Ellen Kathrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt til TV 2 i midten av oktober.