TOLK: Zaher Alhashemi (30) forsøkte å forklare asylsøkerne at hyttene i skogen kun er et midlertidig bosted. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
TOLK: Zaher Alhashemi (30) forsøkte å forklare asylsøkerne at hyttene i skogen kun er et midlertidig bosted. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Amper stemning da lokalbefolkningen forsøkte å løse buss-protesten

DALARNA, SVERIGE (TV 2): I fem dager har asylsøkerne nektet å gå ut av bussen fordi de nekter å bo i hytter i skogen. Nå frykter flere lokale en voksende opprørsstemning i bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag tok Lars Nilsson fra Malung med seg syriske Rashid til asylsøkerne som har sperret seg inne i en buss ved et midlertidig asylmottak i Lima i Dalarna i Sverige.

Hans håp er at Zaher Alhashemi (30), som selv akkurat har fått innvilget sin oppholdstillaltese, kan få de 14 asylsøkerne til å innse at hyttene i Lima ikke er en permanent løsning.

– Jeg tror det meste her bygger på misforståelser. De har andre forventninger enn dette, mens myndighetene er i en presset situasjon. De må forstå at dette er en midlertidig løsning, og at det er mulig å gjøre ting bedre om de samarbeider, sier Nilsson.

– Opprørsstemning

Han frykter det han nå kaller en opprørsstemning i byen rundt det midlertidige mottaket, og at lokalbefolkningen ser seg lei på protesten deres.

– Det er veldig uheldig, men signalene disse asylsøkerne sender ut nå skaper dårlig stemning. Enkelte asylsøkere som bor i Malung føler også at det går ut over dem, sier Nilsson.

De siste ukene har en rekke bygg knyttet til asylvirksomhet blitt påtent i Sverige.

– Det er jo klart jeg frykter at noe lignende kan hende her. Folk reagerer, og vi vil ikke ha noe mer bråk, sier Nilsson, og understreker at han håper de finner en løsning.

Alhashemi snakket med de 14 protesterende asylsøkerne i flere timer torsdag formiddag. Da ble stemningen intet annet enn amper.

– De hisser seg opp. Mange er traumatisert, de føler de er blitt lurt flere ganger. De føler seg ikke trygge i skogen, sier Alhashemi, som ikke klarte overtale dem.

Han mener de må komme ut av bussen og flytte inn i hyttene.

– Dette er fine hytter. Dette kan ikke ende godt. Det kommer til å ende med at de blir fjernet fra bussen med makt, og det vil bare være vondt for alle, sier han.

Kan bli kastet ut

Busselskapet har også sett seg lei på at de 14 nekter å forlate bussen. Kronfogden skal torsdag avgjøre om asylsøkerne skal hentes ut med makt.

– Vi vil ikke være her. Det er midt i skogen, og det er langt unna butikker og folk. Vi er redde her, sier Hadeel Waez (25) fra Syria.

Hun er en av dem som har bodd i bussen de siste dagene. Å bo i en buss i de svenske skoger mens temperaturen nærmer seg nullpunktet er kaldt.

– Om natta sitter vi utenfor og tenner bål. Da er det ingen som sitter og følger med på oss, sier hun.

Hun forteller også at en av de lokale beboerne i området onsdag skal ha kommet med truende rop inn i bussen.

– VI er bare veldig redde og vet ikke hva vi skal gjøre, sier hun.

– Rolige

Jannice Ringve jobber ved mottaket på Lima Stugby. Hun vil presisere at det ikke har vært noe bråk med de protesterende asylsøkerne.

– De er veldig rolige og oppfører seg bra, men det er lite jeg kan gjøre når de ikke vil flytte inn i hyttene våre, sier hun.

Nærmeste matbutikk ligger to kilometer unna mottaket, og dit må beboerne gå for å kjøpe mat. Dette er en av mange ting de klager på ved mottaket, som ligger langt inne i skogen.

– Dersom de ville kommet ut av bussen kunne vi diskutert forskjellige løsninger. Sånn som det er nå stopper det litt opp, sier hun.