EKSKLUSIVT SELSKAP: Chris Hughton er en av få fargede som har ledet et Premier League-lag. FOTO: ANTHONY DEVLIN /
EKSKLUSIVT SELSKAP: Chris Hughton er en av få fargede som har ledet et Premier League-lag. FOTO: ANTHONY DEVLIN /

Regelendring skal gi flere mørkhudede Premier League-managere

FA ønsker å lage en egen versjon av "Rooney-regelen".

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det engelske fotballforbundet ønsker å få flere mørkhudede managere i det engelske ligasystemet.

Nå vurderer FA å innføre en egen versjon av den amerikanske "Rooney-regelen", som betyr at klubbene er nødt til å invitere minst én farget person til intervju ved hver ledige managerjobb.

I øyeblikket er det ingen mørkhudede managere i Premier League, mens det kun er seks mørke managere blant de totalt 92 klubbene i det engelske ligasystemet.

Fra og med neste sesong kommer utvalgte klubber i Championship, League One og League Two til å prøve ut ordningen på hovedtrenernivå, mens alle klubbene i ligasystemet vil være forpliktet til å intervjue minst én mørkhudet person for alle stillinger på ungdomsnivå.

– Alle jobber skal tildeles basert på kompetanse. Men noen mørkhudede trenere får ikke muligheten til å bli vurdert for stillinger, mens andre kanskje føler at det ikke er noen vits å skaffe seg kvalifikasjoner, sier FAs Wayne Allison, som nylig har fått jobben som leder for prøveprosjektet, til The Guardian.

FA sier at alle i fotballmiljøet ønsker å dra i samme retning.

– Vår rolle handler om å endre oppfatninger, og vi har hatt mye hjelp fra spillerforeningen (PFA), managerforeningen (LMA) og The Football League. Alle jobber sammen, sier Allison.

The Guardian skriver imidlertid også at lovforslaget har møtt motstand fra høyeste hold i Premier League, og administrerende direktør Richard Scudamore er blant de som stiller seg kritisk til å innføre regelendringen.

I øyeblikket er Chris Hughton (Brighton), Chris Ramsay (QPR), Chris Powell (Huddersfield), Jimmy Floyd Hasselbaink (Burton), Ricardo Moniz (Notts County) og Keith Curle (Carlisle) de eneste fargede managerne i det engelske ligasystemet.