SKUFFET: – Det føles dypt urettferdig å bli tillagt slike holdniner, sier varaordfører i Bergen Marita Moltu (Krf). FOTO: ROBERT REINLUNDQ / TV 2
SKUFFET: – Det føles dypt urettferdig å bli tillagt slike holdniner, sier varaordfører i Bergen Marita Moltu (Krf). FOTO: ROBERT REINLUNDQ / TV 2

Frp og Høyre med homo-protest i Bergen – stemte på SV-kandidat

Mener Marita Moltu fra KrF har et uakseptabelt menneskesyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble ingen hedersrunde for Marita Moltu fra KrF da hun skulle velges til varaordfører i Bergen onsdag, ifølge NRK.

– Problematisk menneskesyn

Flere av byens politikere tok til kraftig motbør i bystyresalen, og stilte spørsmål ved hennes menneskesyn. Bakteppet er Moltus kristne tro og uttalelser om lesbisk og homofilt samliv.

Representanter både fra Høyre, Senterpartiet og Rødt fremmet Oddny Miljeteig (SV) som motkandidat. Både Høyre og Frp hadde i utgangspunktet tenkt å stemme blankt, men Christian Haugen (Frp) gikk på talerstolen og oppfordret alle Frp-ere til å stemme på Miljeteig.

– Moltu sa i flere portrettintervjuer før valgkampen, både direkte og mellom linjene, at hun anser homofilt samliv som syndig. Når man skal ha en så synlig posisjon i byen, sender dette uakseptable signaler om menneskesyn, sier Haugen til TV 2.

Dette sa Moltu til TV 2 om homofili under valgkampen

Haugen sier at han har respekt for at Moltu mener kirkelig vigsel er mellom mann og kvinne, men at hun har uttalt ting som viser at hun mener samliv mellom likekjønnede er mindre verdt en heteroseksuelle samliv.

– For meg handler dette om samvittighet, og hvordan vi blir oppfattet. Bergen skal være en raus og inkluderende by, sa han til NRK etter avstemmingen.

– Gammedags syn

Henning Warloe fra Høyre stemte også på SVs Miljeteig etter forslaget fra Senterpartiet.

– Både ordførervalget og varaordførervalget er ikke veldig politisk i Bergen. Oppgaven deres er i stor grad å være samlende og representere alle byens innbyggerne. Det er problematisk fordi Moltu har flere ganger uttrykt et gammeldags syn på en ganske stor gruppe bergensere, nemlig homofile, sier Warloe til TV 2.

– Hun har nær sagt sagt at homofile ikke har samme verdi som andre, og en holdningen som går på at homofil praksis er synd, sier han.

– Dypt urettferdig

Når TV 2 snakker med varaordføreren dagen etter valget er hun fortsatt skuffet etter ordene som falt fra talerstolen.

– Jeg opplevde dette overraskende, og blir skuffet. Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Det føles dypt urettferdig å bli tillagt slike holdninger, sier Moltu til TV 2.

Moltu sier de som kjenner henne opplever henne som inkluderende og raus, og at hun håper bergenserne vil se det når de blir kjent med henne i varaordførerrollen.

Toleranse for ulikhet

– Jeg har forsøkt å oppklare misforståelser. Det handler om toleranse for ulikhet. Vi har ulikt syn på ulike saker, men det har ikke noe med menneskesyn å gjøre, sier hun.

– Jeg føler jeg samarbeider bra med de som uttalte seg i går. Jeg tror ingen av disse noen gang har opplevd meg som diskriminerende eller nedlatende.

– Har du forståelse for at homofile føler seg stemplet som mindre verdt?

– Vi har fri vilje i dette landet til å leve som vi vil. Jeg har full respekt for at det finnes ulike syn, sier Moltu, og legger til: 

– Jeg har verken uttalt eller ment at homofile er mindre verdt. Slike holdninger tar jeg sterk avstand fra. Jeg har ikke noe behov for å dømme noen, sier hun.

– Jeg har hele tiden stått for at homofile har samme rettigheter som alle andre, og har også tidligere sagt at jeg vil vigsle mennesker av samme kjønn hvis det skulle bli aktuelt i en rolle som ordfører, sier Moltu til TV 2.

Tror på godt samarbeid

Både Haugen og Warloe sier de tror på et godt samarbeid med varaordføreren i byrådsperioden.

– Det er helt i orden at hun ble valgt som varaordfører. Jeg har ikke noe imot Moltu. Hun er en hyggelig dame. Nå fikk hun denne tilliten i går, da må hun vise seg den verdig og vise hva hun står for, sier Haugen til TV 2.

Warloe utfordrer Moltu til å vise alle byens borgere at hun er inkluderende.
Og akkurat det er Moltus plan.

– Jeg tror at når folk i Bergen blir kjent med meg, vil de se at jeg er inkluderende og raus. Det er jeg, og det har jeg tenkt å være, sier Moltu.

Inviteres til Gay parade

TV 2 vet at Moltu er invitert til Regnbuedagene i Bergen, og at hun har sagt hun vil komme hvis hun har anledning.

– Jeg mener hun ikke har noe annet valg enn å møte opp på Gay Pride for å vise at hun står på for denne gruppen, sier Warloe til TV 2.

67 stemmer ble avlagt og byrådets kandidat Marita Moltu fikk 39 stemmer, mens motkandidat Oddny Miljeteig fikk 25. Det ble avgitt tre blanke stemmer.