Det er ikke lov å krysse grensa mellom Russland og Norge til fots. FOTO: NEWSSOURCE / CNN
Det er ikke lov å krysse grensa mellom Russland og Norge til fots. FOTO: NEWSSOURCE / CNN

Russland-ekspert: Asylstrømmen kan være en russisk provokasjon

Onsdag ble det satt ny asylrekord ved Storskog grensestasjon i Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er antakelig en bevisst provokasjon fra russerne når de slipper et stort antall migranter inn over grensen til Norge, mener redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer.

Nilsen sier til NRK at han ser mange tegn til at russerne ønsker å teste den norske grenseberedskapen for å finne ut om det får politisk effekt i Norge.

– Kanskje gjøres det for å skape splid om sanksjonsregimet innad i Norge, eller for å vise den store flyktningstrømmen som vil komme fra Syria dersom ikke Assad-regimet støttes og man får en slutt på krigen der, sier Nilsen.

Ny asylrekord ved Storskog

Hittil i år har over 2300 asylsøkere kommet til grensekontrollstedet Storskog ved Kirkenes.

Onsdag kom det 116 asylsøkere til Storskog. Det er det meste på én enkelt dag noen gang. Det store flertallet av dem er ikke fra Syria.

6 av 10 som hittil i år har ankommet Storskog opplyser at de kommer fra Syria, fortalte TV 2 onsdag. I uke 43 oppga hver tredje asylsøker å være fra Syria, viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet.

Onsdag kom det også 74 asylsøkere til Svinesund med buss og Kornsjø med tog – og alle er kjørt til mottakssenteret i Råde, opplyser Østfold politidistrikt.

800-1.000 oppholder seg i Nikel

Den forrige toppen ved Storskog var 12. oktober i år, da Østfinnmark politidistrikt registrerte 111 asylsøkere som krysset grensa. I forrige uke kom det snaut 500 søkere til grensestedet i Finnmark, omtrent like mange som uka før.

Tidligere denne uka skrev The Independent Barents Observer at mellom 800 og 1.000 migranter oppholdt seg i Nikel, som er siste stopp før grenseovergangen til Norge, rundt 30 kilometer unna. Storskog er det eneste stedet langs den 196 kilometer lange grensen mellom Norge og Russland som kan krysses.

Fylkesmannen i Finnmark har ifølge iFinnmark kartlagt over 200 steder i fylket som kan benyttes om asylmottak etter flyktningstrømmen de siste ukene.

Advarer mot stengt grense i nord

I det siste har flere politikere tatt til orde for å stenge grensen for å få kontroll på asylstrømmen fra Russland til Norge, melder NRK.

– Det vil være en katastrofe for Kirkenes-samfunnet og oss som bedrift. Det er ikke noe vi kan leve med, sier administrerende direktør Greger Mannsverk i skipsverftet Kimek, som har både norske og russiske kunder.

– Stenging vil bety at man hindrer våre kunder fra å komme til oss, forhandle og følge opp jobber vi gjør. Og det vil komme på toppen av den boikotten som man allerede har mot Russland, noe som vil gjøre situasjonen helt uutholdelig, sier han. (NTB/TV 2)