Fra nivå åtte til landslaget på fem år

Jamie Vardy måtte stikke en halvtime før kampslutt. Nå drømmer han om EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som 16-åring fikk Jamie Vardy beskjed om at han ikke hadde det som skulle til for å bli en A-lagsspiller i Sheffield Wednesday. Han var rett og slett for liten.

– Det er min største nedtur. Det knuste hjertet mitt, forteller Premier Leagues toppscorer til Yorkshire Post.

Egentlig ga han opp fotballen, men ble overtalt til å spille for et juniorlag i Rotherham.

Han jobbet på en karbonfiberfabrikk, som blant annet laget deler til beinproteser.

Han fikk etter hvert kontrakt med Stockbridge Park Steel, hvor han tjente i underkant av 400 kroner i uken.

Stockbridge holdt til på nivå åtte i England, og måtte i starten stole på at deres nye spiss kunne avgjøre kampene tidlig.

For etter å ha havnet i slagsmål ble han dømt til å sone seks måneder med fotlenke. 

– Jeg forsvarte en kompis som var døv, da noen mobbet ham for å bruke høreapparat. De ble kastet ut av puben, men de ventet på oss utenfor en og en halv time senere. De gikk til angrep på ham, og jeg kunne ikke stå der og la dem banke ham, har han forklart til The Telegraph.

Straffen skapte også litt problemer på banen. For med portforbud etter klokken 18, så måtte han flere ganger gå av banen en halvtime før slutt for å komme seg hjem i tide.

– Dersom bortekampene var for langt borte, så kunne jeg bare spille en time. Da handlet det om å gjør det vi kunne for å vinne, ta meg av banen og rett i bilen. Sånn var det i et halvt år, forteller han.

Fra Stockbridge gikk ferden videre til Halifax, som han skjøt opp til nivå seks, før han i 2011 havnet i Fleetwood Town.

Klubben satset hardt på opprykk til det profesjonelle ligasystemet, og med Vardy på topp gikk drømmen om League 2-spill i oppfyllelse.

Men det ble uten Vardy på laget. For Leicester City hadde fått øynene opp for spissen som hadde scoret 31 mål på 36 kamper.

De la drøyt 10 millioner kroner på bordet, noe som gjorde ham til tidenes dyreste spiller fra en «non-league»-klubb.

Vardy skuffet ikke på King Power Stadium. Også «The Foxes» ble det opprykk. I sin andre sesong tok de steget opp til Premier League, og etter debutsesongen på øverste nivå begynte folk til og med å snakke om landslaget.

21. mai fikk han beskjeden han aldri hadde trodd han skulle få; Roy Hodgson hadde tatt ham ut i troppen til EM-kvalifiseringskampene mot Irland og Slovenia. 7. juni kom han inn som innbytter for Wayne Rooney mot Irland.

– Det er helt uvirkelig. Jeg har jobbet knallhardt, og jeg har måttet klype meg i armen selv før jeg kom hit. Men nå har jeg fått sjansen og den klarer jeg forhåpentligvis å benytte meg av, sier han.

Denne sesongen har han tatt helt av.

Selv om han imponerte i sin første Premier League-sesong, så ble det bare fem scoringer på ham på 34 kamper.

Nå er han Premier Leagues toppscorer med ti mål på like mange kamper. Og han ser ikke ut til å stoppe. 28-åringen har nå scoret i sju strake kamper. Bare Ruud van Nistelrooy og Daniel Sturridge har scoret i flere kamper på rad i Premier League.

Van Nistelrooy har rekorden med ti strake kamper med scoring, mens Sturridge stoppet på åtte. Lørdag kan Vardy tangere Sturridge dersom han scorer mot West Bromwich Albion.

Nå blir Real Madrid og Liverpool nevnt blant klubbene som ønsker seg målmaskinen. Men Leicester har ingen planer om å selge spissjuvelen sin.

– Det er ikke mange lag som er i stand til å kjøpe ham nå. Han trives her og vi ønsker ikke å selge ham. Når jeg ser at han har en god følelse, og det er det som teller, sier manager Claudio Ranieri til ITV.