Flere barn druknet etter at flere båter med hundrevis av flyktninger kantret onsdag utenfor Lesvos.
Flere barn druknet etter at flere båter med hundrevis av flyktninger kantret onsdag utenfor Lesvos.

Norske Charlotte (25) i redningsdrama: – Den verste dagen i mitt liv

Charlotte Vestli var vitne til en desperat redningsaksjon etter at båter med hundrevis av flyktninger kantret utenfor Lesvos. Flere barn ble funnet døde i sjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble iverksatt en stor redningsaksjon utenfor den greske øya Lesvos onsdag ettermiddag og kveld, da en båt med minst 242 flyktninger om bord kantret.

Charlotte Vestli befinner seg på Lesvos. FOTO: PRIVAT
Charlotte Vestli befinner seg på Lesvos. FOTO: PRIVAT

Ifølge Kripos reddet mannskapet på den norske redningsskøyta Peter Henry Von Koss opp 122 personer av vannet. Nordmennene plukket også opp to døde barn.

Ifølge AFP var det over 242 mennesker om bord i trebåten som kantret. Det var kaotiske tilstander og ingen vet nøyaktig hvor mange som druknet.

Onsdag kveld bekreftes det at minst fem personer er funnet omkommet, deriblant tre barn.

25 år gamle Charlotte Vestli fra den frivillige hjelpegruppen «Dråpen i havet» var på stranden sammen med mange som ikke fikk kontakt med familiene sine.

– Det er helt kaotisk her nå. Jeg sitter her med flere barn som ikke finner familien sin, som ikke vet om de har overlevd. De er desperate etter å finne familien. Dette er den verste dagen jeg har hatt her nede, jeg vil nesten si at dette er den verste dagen i mitt liv, sier Vestli til TV 2 sent onsdag kveld fra Lesvos.

Hun forteller om mye vind og høye bølger på havet på den korte strekningen mellom fastlandet i Tyrkia og de greske strendene på Lesvos.

– Det er mange som savner sine kjære her nå. Jeg antar de har vært i samme båt ettersom de alle er samlet på samme sted, sier Vestli.

Fikk beskjed om flere hundre i vannet

Ifølge AFP skal fire båter ha kantret onsdag på strekningen hvor dødstallet nå er kommet opp i 34 flyktninger i oktober måned.

Hittil i år har 560.000 flyktninger ankommet Hellas sjøveien, mens det totale antallet som har ankommet Europa over Middelhavet er på over 700.000 mennesker, ifølge AFP.

Mannskapet på den norske redningsskøyta Peter Henry von Koss mottok varsling om at båter var kantret og at hundrevis av flyktninger lå i sjøen sent onsdag ettermiddag.

Var først på stedet

Den norske redningsskøyta var den første båten på stedet.

Flere andre båter deltok også i redningsarbeidet. Det var onsdag høy sjø og sterk vind i området.

– Det var svært uoversiktlig der ute og krevende redningsforhold. Flere hundre personer lå i vannet. Vi var de første på stedet og begynte med en gang å ta folk om bord i Peter Henry von Koss og i lettbåten vår. Vi klarte å redde 122, men to av barna vi reddet opp, var døde, sier styrkesjef Terje Klevengen til NTB.