Politiet følger trusler mot asylmottak tett

Etter asylbrannene i Sverige sier Politidirektoratet at de har satt i gang et etterretningsarbeid rettet mot truslene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 22 branntilfeller er så langt avdekket på asylmottak i Sverige, og politiet mistenker at de fleste er påtent, ifølge Aftonbladet

– Ser man på hva som skjer i Sverige, så kan man tenke seg at det samme representerer en trussel i Norge, sier Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon til TV 2.

I forrige uke kunne TV 2 vise til flere meldinger på sosiale medier hvor angrep på asylsøkere og asylmottak i Norge ble diskutert og foreslått.

– Vi har satt i gang et etterretningsarbeid i hele politiet og i flere politidistrikt og særorgan er involvert, sier Thomassen.

Skjerper beredskapen

Nå sier Politidirektoratet at de tar truslene mot asylsøkerne og asylmottakene alvorlig.

– Vi følger med på enkelte miljøer som kunne tenke seg å gjøre noe mot f.eks asylmottak for å kunne håndtere det på best mulig måte, sier Thomassen.

Han sier Politidirektoratet blant annet gir råd til Utlendingsdirektoratet (UDI) og de som etablerer mottak rundt om i Norge. 

– Vi samarbeider med Politiets sikkerhetstjeneste, Politiets utlendingsenhet, politidistriktene og UDI, sier Thomassen.  

Plassering viktig

Et av de konkrete tiltakene så langt, er at Politidirektoratet ber UDI om å legge nye asylmottak i nærheten av faste politi.

– Et råd vi nå gir til UDI er at mottak ikke ligger alt for langt unna lensmannskontor eller politistasjon, så politiet kan ha en god responstid om noe skulle skje, sier Thomassen til TV 2.

Politiets sikkerhetstjeneste advarer

I en pressemelding fra slutten av september kommer det fram at trusselvurderingen mot høyreekstreme miljøer påvirkes av asyltilstrømningen.

– Den økte asyltilstrømningen til Norge vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Dette fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor, for dette miljøet, skriver sjef PST, Benedicte Bjørnland.