Abdullah Waez (25) har, sammen med sin familie, flyktet til Syria til Sverige. Han vil ikke bo i Dalarne, men et mer sentralt sted.  FOTO: HENRIK HANSSON / EXPRESSEN
Abdullah Waez (25) har, sammen med sin familie, flyktet til Syria til Sverige. Han vil ikke bo i Dalarne, men et mer sentralt sted. FOTO: HENRIK HANSSON / EXPRESSEN

Nå skal asylsøkerne kastes ut av bussene

Busselskapet har fått nok og har bedt om hjelp til å fjerne de 14 asylsøkerne i svenske Dalarne som i tre døgn har nektet å forlate bussene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en utrolig vanskelig situasjon, sier Maria Löfgren, sjef for det svenske Migrasjonsverket i Dalarne. 

Nå har bussselskapet fått nok, og ber om hjelp til å fjerne de 14 asylsøkerne som nekter å ta inn på mottaket de er kjørt til. 

Vil bo i mer sentrale strøk

Begrunnelsen for flere av dem er at de vil bo i mer sentrale strøk hvor det finnes skoler og butikker, og ikke i hytter i skogen.

– Det er farlig her. Det finnes ingen mennesker og det er dyr her. Vi kan ikke bo her. Vi har barn. Det er for kaldt, sier Abdullah Waez (25) til Expressen.

Migrasjonsverket har gjentatte ganger forsøkt å forklare situasjonen for de 14, men de har ikke tatt i mot tilbudet om bolig. 

– Vi har forsøkt å informere så godt vi kan. Vi har ingen andre tilbud å gi dem, det er så mange som kommer over grensen til Sverige nå, sier Löfgren til TV 2. 

Vil bli fjernet

Bussjåførene har forsøkt å kjøre bort fra stedet, men ble da sperret, både foran og bak, av asylsøkere som satte seg ned. Busselskapet, som er leid inn av Migrasjonsverket, har sett seg lei og har bedt om hjelp til å fjerne asylsøkerne. 

– Vil de bli fjernet med makt? 

– Det kan være, sier Löfgren. 

– Hva skjer med dem etterpå da?

– De vil fortsatt ha tilbudet om å bo i hyttene. Det står 14 ledige plasser til dem. 36 personer har takket ja til botilbudet, og er godt fornøyd. 

– Hvis de fortsatt nekter å ta i mot?

– Da må vi tilkalle politiet, og de må sørge for å klare seg selv. 

Maria Löfgren vet ikke når det aksjoneres mot asylsøkerne, men antar det kan skje når det blir dag torsdag. 

430 asylsøkere i nedlagt militærleir

Rundt 20 asylsøkere, som onsdag morgen ble fraktet til en nedlagt militærleir i Trängslet i Midt-Sverige, vegret seg også for å gå ut av bussen. 

– De brukte litt tid på å bestemme seg, men har nå valgt å ta i mot tilbudet, forteller enhetsjef for Migrasjonsverket i Hedemora, Kristina Pamryd Karlsson, til TV 2. 

Hun forteller at strømmen av asylsøkere til landet er så stor, at de har problemer med å informere godt nok om hvordan det ser ut der asylsøkerne fraktes til. 

– Ved denne militærleiren er det ingen mennesker. Det er tre-fire mil til skole og butikker, men i starten skal det være skole her, sier hun. 

Skal overvåke med helikopter

Den ene familien som ikke ville forlate bussen onsdag, ble fraktet tilbake til Malmö hvor de selv valgte å ta inn hos familie. Den andre familien tok etterhvert i mot plassen på den omgjorte militærleiren. 

Det er planlagt plass til 430 asylsøkere i leiren. 

Svensk politi starter onsdag kveld og natt med helikopterovervåking over de ulike asylmottakene. Hittil i år har 20 planlagte eller eksisterende asylmottak brent, og politiet mistenker at flere av dem er påsatt.