Politimann fikk sparken etter angrep mot mørk skoleelev

Videoen av politimannen som dro en tenåringsjente ut av klasserommet ble avgjørende. Nå er han sparket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en intern gransking har ledelsen ved politiet i Richland i Sør-Carolina besluttet å avskjedige politimannen Ben Fields som gikk fullstendig amok mot en skoleelev på en skole mandag.

– Han gikk for langt og vi tar ansvaret, men vi må ikke miste av syne at dette ble startet av eleven som trenger å bli holdt ansvarlig for hva hun gjorde. Men det rettferdiggjør ikke hva vår ansatt gjorde, ingen må tro det, sier sheriff Leon Lott til nyhetsbyrået AP onsdag.

Foranledningen for den dramatiske episoden, som utspant seg på Spring Valley Highschool i Columbia i Sør-Carolina, skal ha vært at en lærer ba jenta om å forlate klasserommet fordi hun skal ha brutt skolens undervisnings-reglement.

Nektet å forlate klasserommet

Da jenta nektet ble politimannen, som fungerte som skolens sikkerhetsvakt underlagt det lokale sheriffkontoret, tilkalt.

– Hun ignorerte læreren fullstendig. Da politimannen kom inn ble hun spurt gjentatte ganger om hun ville gå frivillig eller om han måtte tvinge henne. Da hun sa nei gikk han til angrep, grep tak i henne slik at hun falt med pulten over seg. Så dro han henne bortover gulvet før han til slutt la seg på henne. En medelev som forsøkte å forsvare jenta ble også arrestert, sier Aaron Johnson, en medelev som befant seg i klasserommet.

Flere medelever filmet deler av hendelsen og postet de på nettet. På videoene ser man først jenta sitte urørlig i stolen ved pulten sin.

Kastet baklengs over stolen

Politimannen klarer ikke overtale henne om å reise seg og gå ut, hvorpå han velger å gå veldig fysisk til verks foran medelevene i klasserommet.

Det hele ender med at han kaster henne i baklengs over stolen hun sitter på, før han griper hardt tak i henne og trekker henne med seg ut, legger seg over jenta og setter håndjern på henne.

– Mobilvideoene viser at eleven gjør motstand før hun blir arrestert, sa sheriff Lott mandag.

– Problem for barn med mørk hudfarge

Men mange foreldre reagerte sterkt og foreldregruppa «Richland Two Black Parents Association» beskrev politimannens framferd som uakseptabelt.

– Dette er hjerteskjærende og nok et eksempel på intoleransen som fortsatt er tema i Richland skoledistrikt, særlig for familier og barn med mørk hudfarge, sa gruppa til den lokale TV-stasjonen WISTV.

Andre foreldrerepresentanter sa tirsdag at de ikke kan forstå hvordan det skal være nødvendig å bruke så voldsom makt mot en ung jente.

– Nesten uansett hva som har skjedd, kan jeg ikke skjønne at dette er nødvendig. Jeg synes synd på foreldrene og på dette barnet, sa Hugh Harmon-Richland, far til en annen elev ved skolen, til CNN.

Tidligere klager på politimannen

Tirsdag ble det kjent at FBI ville lede en gransking av det som skjedde.

Sheriffen innrømmer onsdag at de har mottatt klager på politimannen tidligere, men ingen av disse skal stamme fra dette skoledistriktet.

– Fysisk makt skulle vært siste utvei, det skjedde ikke, sier Lott som legger til at såvidt han vet er den foreløpige siktelsen mot skoleeleven ikke endret.

De som filmet fikk korreks

Elevene som filmet hendelsen på sine mobiltelefoner har fått korreks av skolens ledelse for å ha brutt skolens reglement om filming på skolens område og publisering av slike videoer.

Politibetjent Ben Fields ble tirsdag satt til å gjøre administrative oppgaver hos sheriffen inntil saken var ferdig etterforsket.

Nå er han altså avskjediget.