14 personer ble evakuert fra asylmottaket i Munkedal, nord for Gøteborg, da det brøt ut brann for en drøy uke siden. Foto: TT News
14 personer ble evakuert fra asylmottaket i Munkedal, nord for Gøteborg, da det brøt ut brann for en drøy uke siden. Foto: TT News

Politihelikopter skal overvåke svenske asylmottak – skjerper sikkerheten også i Norge

Allerede onsdag kveld starter svensk politi med overvåkingen av asylmottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år har det vært rundt 20 branner i eksisterende eller planlagte svenske asylmottak. Politiet mistenker at flere av brannene er påsatt.

Natt til onsdag måtte brannmannskap igjen rykke ut til et planlagt mottak. På åstedet var en mindre brann, og et rør med eksplosivt innhold. 

Hemmelige adresser

Svenske myndigheter har nå bestemt at adressen til nye mottak skal holdes hemmelig. I tillegg er det bestemt at politihelikopter skal sirkle over de ulike asylmottakene.

– Tanken er at vi skal gjøre en regelmessig overvåking, men den kan også skje uregelmessig. Vi kommer ikke til å rekke over alle mottakene, men ganske mange av dem ettersom helikopteret har stor rekkevidde, sier Bengt Grönlund, sjef for politihelikopteret til Expressen

Allerede i kveld starter de første overvåkingsflygningene. Tanken er at mannskapet på helikopteret, ved hjelp av varmesøkende kamera, skal oppdage mennesker som gjemmer seg på bakken, eller biler som står parkert på mistenksomme plasser. 

Sikkerhetsvakter 

TV 2 har onsdag vært i kontakt med det svenske migrasjonsverkets sjef for Hedemora, Kristina Pamryd Karlsson.

Ved en militærleir i området er det gjort plass til over 400 asylsøkere. På dagtid kontrollerer migrasjonsverket selv, men på kvelder og netter er det leid inn spesielle sikkerhetsvakter. 

Ved et mottak i Limedsforsen i Dalarne dukket det tirsdag kveld opp en mann som truet flyktningene som befant seg der. 

– Han skrek at vi skulle komme oss tilbake til Syria, forteller en av asylsøkerne. 

Økt sikkerhet i Norge

Også i Norge skjerpes sikkerheten. Politiets utlendingsenhet (PU) sier de frykter ordensforstyrrelser og opptøyer ved kontorene på Tøyen i Oslo og har skjerpet sikkerheten.

– Vi har iverksatt flere sikkerhetstiltak i forbindelse med flere scenarioer, inkludert brann, men ønsker ikke å gå nærmere inn på hva slags tiltak det er, sier stab- og sikkerhetssjef Geir Bang Danielsen i PU til NRK.