Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Foreldreansvar uten helgefri

Politiet i Asker og Bærum slår nå alarm etter å ha sett en vekst i hjemme-alene-fester. Ungdom helt ned i trettenårsalderen raver stupfulle rundt og unge ruser seg på cannabis. Politiet ber derfor foreldre følge bedre med. Dette er et viktig varsel som må tas på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når politiet nå varsler om økning i hjemme-alene-fester i Asker og Bærum, massiv fyll og bruk av cannabis, forteller de samtidig om foreldre som enten har reist på hytta i helgen eller ikke vet hvor tenåringen deres befinner seg lørdag kveld.

Foreldre er våre viktigste forebyggere, vårt førstelinjeforsvar.

Det er de som må følge med, spørre, gi råd, hente, sjekke om alt er greit – og klare den vanskelige balansen mellom tillit og kontroll.

Høye cannabistall

Nasjonale undersøkelser viser at både alkoholbruk og cannabisbruk blant ungdom går ned. Men det er unntak.

Ungdom i Asker og Bærum ligger godt over landsnittet når det gjelder cannbisbruk, viser Ungdatatall.

23 prosent av ungdommen i Asker og Bærum har brukt cannabis siste år, mot 9 prosent i resten av landet.

Det er en stor utfordring at mange foreldre tror at disse sakene ikke handler om deres barn og at de derfor hverken trenger å komme på foreldremøter om dette eller følge opp på andre vis. Den samme tendensen ser vi også andre steder i landet.

– Foreldre må være nysgjerrige, ikke naive, var budskapet fra politibetjent Kristian Bjørberg ved Bærum politistasjon til TV 2 Nyhetskanalen.

Det er gledelig at norsk ungdom drikker mindre alkohol enn før. Men det må ikke bli en sovepute for foreldrene. For eksempel ser vi en økende aksept for cannabis i flere miljøer.

Fra norske og internasjonale erfaringer vet vi at foreldreinvolvering og -engasjement er viktig for hvordan det går med ungdom og deres rusvalg.

Nyere forskning viser at ingenting er så avgjørende for forebygging av rusbruk hos unge som «foreldrefaktoren».

Trenger kunnskap

Politiets oppfordring er foreldre som følger bedre med, som sjekker hvor barna deres er lørdag kveld og som kan komme og hente om det trengs.

Fra Actis side er vi også opptatt av at foreldre skaffer seg oppdatert kunnskap. Ungdommenes informasjonskilder er ofte venner og internett. Det kan gi svar som ikke alltid stemmer.

Det er viktig at foreldre er klar over at dagens cannabis ikke er det samme som da de selv var unge.

Den er mye sterkere, noe som øker risikoen for avhengighet, konsekvenser for fysisk og psykisk helse og fare for dårlige skoleprestasjoner og frafall.

Ifølge den norske forskeren Jørgen Bramness, vil 17 prosent av de som har prøvd cannabis mer enn fem ganger bli avhengig.

Unge hjerner er uferdige, så jo tidligere noen begynner, jo større er faren for skade. For eksempel tyder forskning på at hyppig bruk av cannabis for unge mennesker kan gi permanent IQ-tap.

De fleste foreldre er opptatt av at barna deres skal lykkes på skolen, fordi livsmuligheten blir veldig begrenset uten.

Sammenhengen mellom skolefrafall og cannabisbruk er påvist i en rekke studier, blant annet i en dansk rapport som fastslår at cannabisbruk er en faktor i tilknytning til halvparten av frafallet i skolen.

Svært farlige stoffer kan bestilles fra gutterommet hvor som helst i landet, det er billig og stoffene kommer med leveringsgaranti til din egen postkasse. Brukerdosene av for eksempel syntetisk cannabis har svært ulik konsentrasjon, noe som gjør det vanskelig å dosere. Ett drag kan i verste fall være dødelig. Dette må foreldre vite om, for å kunne gi gode råd.

Sårbare festdeltakere

Unge som drikker, er mer utsatte enn voksne. Forskning fra SIRUS viser at ungdom er mer sårbare når det gjelder risiko for å bli utsatt for vold, skader, uønsket seksuell oppmerksomhet, ulykker, voldtekt og andre ubehagelige opplevelser enn de som er eldre.

At sønnen eller datteren din utsettes for vold eller seksuelle overgrep – eller utsetter andre for dette – er de fleste foreldres mareritt. Å være nærværende voksen som følger med er å redusere denne risikoen.

Så vil ungdom til alle tider tidvis ta dårlige valg, uten at foreldrene kan klandres for det. Men som voksne bør vi gjøre det vi kan for at hjemturen fra fest skal være i en varm bil der baksetepassasjeren kanskje er oppspilt av oppmerksomhet fra den kjekkeste gutten i klassen eller har et knust fjortishjerte som må leges med trøst og kakao. Ikke døddrukken tilstand og hentet av politiet.

Å være foreldre er et stort ansvar. Når ungene er små gjør vi alt vi kan for å beskytte og ta vare på. Det er ut i frisk luft selv om det er dårlig vær, best-i-test-bilsete, redningsvest og sykkelhjelm. Tran og refleks. Leksehjelp og følging på trening.

Dette ansvaret stopper ikke ved starten på ungdomskolen. Og det ansvaret kan vi ikke ta helgefri fra.