Regjeringen venter 33.000 asylsøkere neste år: Prislapp 9,5 milliarder

Tøffe forhandlinger ventes etter at Regjeringens tillegg til statsbudsjettet legges frem i dag klokken 12. Se pressekonferansen direkte!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tilleggsnummeret til statsbudsjettet om asyl- og flyktningsituasjonen, vil regjeringen legge til grunn at det kommer 33.000 asylsøkere til Norge neste år.

Vi kan dermed fastslå at 33.000 asylsøkere er tallet som ligger til grunn for flyktningregningen regjeringen legger frem i dag kl. 12. Prislappen er ventet å bli 9,5 milliarder kroner. 

Ingen kjepphester

Og 9,5 milliarder er penger som må hentes fra et sted.  Dermed må noen av samarbeidspartiene ofre sine hjertesaker, og det blir ikke lett. 

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at ingen kan gå inn med kjepphester i høstens budsjettforhandlinger, men noen saker er atskillig vanskeligere å ofre enn andre.

Da KrF la frem sitt alternative budsjett foreslo de å øke skattene på diesel, bensin, alkohol og tobakk. Det er svært vanskelig for Frp å svelge, da en viktig kjepphest for Frp er nettopp å senke avgiftene. 

Tøft for samarbeidet

På den annen side vil regjeringen, etter det TV 2 erfarer, foreslå å flytte fire milliarder fra bistandsbudsjettet, noe som er veldig vanskelig for KrF. De ønsker ikke å kutte i u-hjelp ute for å finansiere asylstrømmen hjemme. 

Om samarbeidet mellom KrF, Venstre, Frp og Høyre til tider har vært vanskelig før, gjør flyktningesituasjonen det enda verre. 

KrF og Venstre står svært langt fra Frps politikk på dette området, og tøffe politiske kamper er ventet etter at regjeringens forslag blir offentlig i dag klokken 12. 

Usikre anslag

Det er ventet at regjeringen nå legger tallet 33.000 flyktninger til grunn i beregningen av kostnadene for flyktningestrømmen.

Dette samsvarer med prognosene UDI har gått ut med om at det vil komme over 30.000 asylsøkere til Norge i 2016. Det er regjeringens beregningsgruppeutvalg (BGU) som har beregnet at dette er det mest sannsynlige tallet, selv om kilder med god kjennskap til prosessen understreker overfor TV 2 at det er «knyttet stor usikkerhet til det».

Beregningsgruppeutvalget (BGU)  består av eksperter fra blant andre UDI, IMDI og UD.

Ifølge NRK vil flyktningene som kommer de neste seks årene koste Norge 70 milliarder kroner totalt. 

Statsminister Erna Solberg (H) anslo nylig i en redegjørelse for Stortinget at asylstrømmen vil koste Norge 40-50 milliarder kroner de neste fem årene, men før fredagens fremleggelse av tillegg til statsbudsjettet, er tallet ifølge NRK oppjustert til 70 milliarder for seks år.