Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av det siste året har det kommet godt over tjue klager på diverse ekle kryp i Møllerens-produkter på Møllerens egne Facebook-sider.

En av dem som fant larver i havregrøten fra Møllerens er Malin Toft Larsen (16). Hun oppdaget melbillelarvene da hun skulle kose seg med havregrøt på skolen.

– Det var utrolig ekkelt, sier Malin til Matkontrollen.

Berit Strømsvåg (50) skulle bake grove rundstykker med mel fra Møllerens. Det ble ikke bakt rundstykker den dagen.

– Å få med slike «ubudne gjester» var skikkelig ekkelt, rett og slett kvalmt, sier Berit.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag klokka 20:00 

Avgir giftig stoff

Mange insekter koser seg i mel og korn, og noen av dem gjør mer skade enn bare å ødelegge appetitten.

– Melbillene avgir et giftig stoff som gjør at melet smaker veldig vondt og kvalmende. Melet blir grått, og det vil mugne raskere. Dette er dyr som man overhodet ikke vil ha inn i husholdningen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Kan ikke garantere larvefrie produkter

Salgs- og markedsdirektør i Møllerens, Jan Erik Eikeland, innrømmer at han selv har funnet insekter i mel fra Møllerens, men påpeker at det ikke er farlig.

– Det er ingen helsefare knyttet til dette, og er selvsagt helt ufarlig, men det er selvfølgelig veldig ubehagelig å finne insekter i melet, sier Eikeland til Matkontrollen.

Han kan likevel ikke garantere larvefrie produkter.

– Det er dessverre ikke noe vi klarer å gardere oss hundre prosent mot. Dette er naturprodukter, og tidligere gasset man og brukte sprøytemidler i produksjonen. Det gjøres ikke i dag, og det er vi i grunnen veldig glade for siden det hadde vært mer helseskadelig, sier Eikeland.

Anbefaler ikke vask med såpe

Mange vasker for harde livet når de oppdager ekle kryp i matskapet. Jan Erik Eikeland i Møllerens oppfordrer folk til å droppe vasking med såpevann.

– Det skal du absolutt ikke gjøre. Det er om å gjøre å holde det tørt. Bruk støvsugeren, og hold det gjerne tørt et par dager før du fyller på med nye produkter, sier Eikeland til Matkontrollen.

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK