Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skjønte ikke at jeg hadde kreft før de sa det til meg. Jeg ble lagt inn på sykehuset, men var sikker på at det ikke var noe alvorlig, forteller Karen Brodahl. 

Karen var 13 år da hun fikk beskjed om at hun hadde kreft. Det var en type blodkreft som innebar en veldig tøff behandling. Livet til 13-åringen var plutselig fylt med cellegift, infeksjoner, sykehusopphold og poser med blod som hang over henne i sengen.

VENNEBESØK: Jentegjengen var ofte på sykehuset for å besøke Karen. Foto: Privat.
VENNEBESØK: Jentegjengen var ofte på sykehuset for å besøke Karen. Foto: Privat.

– Det var veldig ekkelt å ligge der og kjenne på at blodet til noen andre skulle inn i din egen kropp. Det er en veldig uggen følelse. I tillegg kan man reagere på blodoverføringer, så jeg måtte kjenne etter. Da ble det veldig mye fokus på denne posen.

Venninner reagerte

Venninnen Aurora Michaelsen besøkte Karen mange ganger på sykehuset, og la også godt merke til blodposene.

– Da jeg besøkte henne var det veldig ekkelt å se de. Man vil jo gjerne ikke bli minnet på at noen er syke, men med de posene husker man det med en gang. 

Blodpose-trekk

Så ekkelt var det, at en sykepleier til slutt strikket et trekk for å dekke over blodposen. Det var da Karen fikk en lysende idé, nemlig at dette kunne man tilby på andre sykehus - og på denne måten hjelpe andre barn som var syke.

BLODPOSE: Trekket som sykepleieren strikket til Karen gjorde at hun fikk lyst å lage lignende til andre barn. Foto: Privat.
BLODPOSE: Trekket som sykepleieren strikket til Karen gjorde at hun fikk lyst å lage lignende til andre barn. Foto: Privat.

Da hun ble frisk startet hun og fire andre venninner elevbedriften EB Bravest, og startet et samarbeid med Kongsvinger fengsel. Venninnene Aurora og Ninette Sandberg var en av de første som fikk høre om ideen.

– Vi synes det hørtes veldig stort ut, spesielt fordi vi bare skulle være en liten elevbedrift. Men jeg tror det var smart av oss å tenke utenfor boksen, forteller jentene. 

Og smart var det absolutt. Posene er allerede levert til Elverum sykehus, nå skal de også levere poser på selveste Rikshospitalet. Karen gleder seg til å dra tilbake til sykehuset.

– Det blir deilig å komme tilbake og kunne gjøre noe positivt for de som ligger der!

Fremtiden

Og jentene har ikke tenkt å gi seg med det første. De prøver å få kontakt med flere store sykehus i landet, og vil gjerne utvikle produktet.

– Vi ser et stort potensiale i dette produktet. I tillegg ser vi at vi hjelper veldig mange barn, og har muligheten til å gjøre hverdagen bedre for mange barn. Vi har stor glede av det vi driver med, avslutter Karen. 

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK