vebjørn selbekk
vebjørn selbekk

- Ble gjort til syndebukk

Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk fikk skylden for å ha brakt Norge inn i Muhammedkrisen. Nå snakker han ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av en dramatisk uke i februar førte masseprotester og sammenstøt over hele den muslimske verden til at mer enn 140 mennesker ble drept. Var dette på grunn av tolv tegninger som fire måneder tidligere hadde stått på trykk i en dansk avis? Og i tiden etter i 150 andre aviser i Europa og Midtøsten, blant dem norske Magazinet?

Gjennom hele krisen gjentok den norske regjeringen at det bare var en liten og kristen avis som har publisert Muhammed-tegningene i Norge.

- Gjort til syndebukk

Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk fikk skylden for å ha brakt Norge inn i Muhammed-krisen, og delansvaret for angrepet på den norske ambassaden i Damaskus. Selbekk mener han ble gjort til syndebukk av det offisielle Norge, også av statsminister Jens Stoltenberg:

- Dette intervjuet til VG der han sa at jeg måtte ta delansvaret for at den norske ambassaden i Damaskus brant ned, er en sterk beskyldning å få, og spesielt når den kommer fra Norges statsminister. Jeg tror ikke det er så mange andre norske redaktører heller som har fått midt i fleisen en sånn beskyldning fra statsministeren. Og jeg mener dette var et ledd i denne syndebukkstemplingen, sier Selbekk til Dokument 2.

Også kommentarene utenriksminister Jonas Gahr Støre kom med under en TV-debatt, der Støre brukte ordene "ekstremisme på begge sider", får Selbekk til å reagere:

- Ekstremister på den ene siden, det er ambassadebrennerne ... Og ekstremistene på den andre siden, det er jeg og den avisen jeg representerer. Jeg tror mange andre opplevde det sånn også, og kanskje var det meningen at det skulle oppleves sånn, sier Selbekk.

Fikk sammenbrudd

Da det sto på som verst, fikk Vebjørn Selbekk et sammenbrudd. Presset mot ham ble for stort.

- Jeg vet ikke hva som utløste det, men i hvert fall så begynte det å gå rundt for meg. Tårene kom. Jeg gikk altså rett og slett ned for telling og ble liggende på gulvet. Det var altså et sammenbrudd, et klassisk sammenbrudd. Da gjør man selvfølgelig seg tanker: Hvor lenge ville jeg klare å leve under et sånt press?

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener flere norske redaktører burde støttet Selbekk:

- Vebjørn Selbekk fikk veldig mye kjeft han ikke fortjente. Det som er litt merkelig, er at de redaktørene som valgte å publisere tegningene, lot Vebjørn Selbekk i stikken, lot statsmakten marginalisere han. Hvorfor stod de ikke fram og sa at det er ikke bare han som har gjort dette, spør Kokkvold.

Les Kokkvolds forord til Vebjørn Selbekks bok "Truet av islamister" her

I "Dokument 2: Truet til taushet" gjenfortelles den dramatiske historien om Muhammed-karikaturene.

Her får vi møte alle de sentrale aktørene - rasende imamer og drapstruede redaktører - og se inn i hemmelige møter, personlige kriser og et historisk oppgjør mellom fundamentale verdier.