FEST: Ungdommer ruser seg på både alkohol og narkotika, og politiet ber foreldrene ha bedre kontroll over hvor undommen er og hva de gjør i helgene.  Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / Scanpix
FEST: Ungdommer ruser seg på både alkohol og narkotika, og politiet ber foreldrene ha bedre kontroll over hvor undommen er og hva de gjør i helgene.  Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / Scanpix

Bekymret over ungdomsfester som er ute av kontroll:

Ber foreldre droppe hytta og selvrealisering: – Vær mer opptatt av barna 

– Jeg blir invitert på hyttetur på nyttårsaften hvert år, men det har jeg ikke vært med på de siste åtte årene fordi jeg har tenåringsbarn hjemme, sier pappa Torgeir Frøystein. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag gikk politiet i Asker og Bærums ungdomspatrulje ut med en advarsel til foreldre og tenåringer på Facebook. 

I et lengre innlegg varsler politiet om økende antall hjemme-alene-fester, rus og fyll.

Politiet problematiserer hvordan foreldrene håndterer situasjonen. 

– Vi opplever gang på gang, helg på helg, hjemme-alene-fester uten kontroll, fraværende foreldre og unge som blir tatt for bruk av narkotika, sier Kristian Bjørberg, politibetjent i Ungdomspatruljen i Asker og Bærum.

Politiet har jevnlig kontakt med foreldrene via foreldremøter på skolene.

– Men likevel opplever vi at vi er like langt når helgen kommer igjen, sier Bjørberg.

Velger hytta 

– Dette skyldes mer penger blant folk og foreldre har lyst til å bruke pengene på hytta og andre steder. De har en hytte å dra til i helgen og velger det, sier lærer og tenåringsfar Torgeir Frøystein til TV 2. 

Hans viktigste budskap er at foreldre må bli flinkere til å være sammen med barna sine. 

– Jeg blir invitert på hyttetur på nyttårsaften hvert år, men det har jeg ikke vært med på de siste åtte årene fordi jeg har tenåringsbarn hjemme, sier Frøystein. 

Han mener foreldrene må innse at de må ofre noe, og at de gjerne kan ringe mer for å sjekke opp hva barna gjør og hvor de er. 

– Vi har ansvar for barnas oppvekst, sier Frøystein. 

Selvrealisering 

– Det har med tempo i samfunnet å gjøre. Vi er opptatt av at man skal være til stede i sin egne barns liv. Man skal ha oversikt over hvem barna vanker sammen med, sier Lars Norbom generalsekretær for Natteravnene.

Han mener situasjonen har økt de siste fem årene. 

– Det er mer alene-hjemme-fester nå enn det var tidligere. Foreldrene er opptatt av andre ting, men det er viktig at de er opptatt av barna sine fremfor selvrealisering og tenke på materielle ting, sier Norbom. 

Natteravnene ønsker at flere foreldre også skal melde seg som natteravner. 

– Vi er ikke skumle, og ungdommene er vant til oss og at foreldre er natteravner, sier Norbom.

Han sier ungdommen setter pris på at det er voksne ute på nattestid. 

– Vi får daglig telefoner av ungdommen om fester som skal arrangeres. De sier hvor de skal være og vi gjerne kan stikke innom, sier Norbom.