Nysnøen gjør ferden til Norge i glatteste laget, og asylsøkerne triller derfor de nyinnkjøpte syklene over grensa. FOTO: NEWSSOURCE / CNN
Nysnøen gjør ferden til Norge i glatteste laget, og asylsøkerne triller derfor de nyinnkjøpte syklene over grensa. FOTO: NEWSSOURCE / CNN

Asylsøkere fra 28 land har kommet over denne grensa

Snøen får asylsøkerne til å trille syklene over grensa til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag har 2320 asylsøkere kommet til Norge fra Russland over grensestasjonen Storskog hittil i år.

Finland opplever på langt nær den samme tilstrømningen til sine grensestasjoner, bekrefter finske utlendingsmyndigheter onsdag.

– 35 asylsøkere har kommet til Finland via Russland, sier kommunikasjonsrådgiver Tommi Hatinen i det finske utlendingsdirektoratet til TV 2.

28 nasjonaliteter over Storskog

6 av 10 som hittil i år har ankommet Storskog opplyser at de kommer fra Syria. I uke 43 oppga hver tredje asylsøker å være fra Syria, viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet. Per 25. oktober var det registrert 28 nasjonaliteter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU til TV 2.

Colombia, Filippinene, Gambia, Jemen, Algerie og Egypt er representert i den økende strømmen som kommer til Norge på sykkel, siden det ikke er lov å passere grensen til fots.

CNN har besøkt grensestasjonen, og viser asylsøkere som kommer syklende på nysnøen som har lagt seg. Flere av dem velger å trille sykkelen på det glatte føret.

Som TV 2 tidligere har fortalt, har flere tunge kriminelle blitt sendt tilbake, etter at politiet avdekket at de ikke kom med ærlige hensikter.

I begynnelsen av september omtalte russisk TV den arktiske ruten som flyktningene velger. En av dem som intervjues, sa dette om hvorfor han var i Murmansk:

– Jeg ville besøke fredelige og rolige Murmansk. I Dubai, hvor jeg bor, er det mye kjas og mas, og jobbing hele tiden.

Bruker Russland som transittland

Ifølge offisielle tall har drøyt 1700 syrere søkt beskyttelse som flyktninger i Russland, men menneskerettighetsaktivister mener ifølge nyhetsbyrået Regnum at det er liten grunn til å stole på tallene. Tusenvis oppholder seg ulovlig i landet.

De fleste syriske flyktningene ønsker ikke å oppholde seg i Russland, og benytter det som et transittland. Ifølge russiske medier reiser russiske borgere bosatt i Midtøsten med studentvisum eller forretnings-/turistvisum, før de tar seg nordover til Murmansk.

I forrige uke ble asylstrømmen over Storskog tatt opp på et norsk-russisk møte i Utenriksdepartementet. Møtet kom en uke etter at utenriksminister Børge Brende (H) ba sin russiske kollega Sergej Lavrov redegjøre for hvorfor Russland har en ulik praksis på utreise til Norge og Finland.

Etter at justisminister Anders Anundsen ga UDI en instruks om at asylsøkere som kommer over grensen til Russland skal returneres uten at søknadene behandles, tok det bare timer før Russland svarte med å utvise asylsøkerne før de forlot landet og gi dem fem års innreiseforbud for å forhindre retur.

UD: – Russerne ga noen svar

Pressekontakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet opplyser onsdag at russerne ga noen, men ikke uttømmende svar om asylstrømmen. Hun kan ikke gi detaljer om hva de fortalte under møtet.

– Vi har egentlig ikke noe å legge til det vi sa etter møtet i forrige uke: Viktige spørsmål ble belyst, men svarene var ikke uttømmende da asylstrømmen over Storskog ble tatt opp på et norsk-russisk møte i Oslo. Vi fortsetter selvfølgelig vår dialog med russiske myndigheter for å få et uttømmende svar på spørsmålet, skriver hun i en epost til TV 2.