DUELL: Det er duket for en duell på sørkysten mellom Graziano Pelle og Southampton og Matt Ritchies Bournemouth.
DUELL: Det er duket for en duell på sørkysten mellom Graziano Pelle og Southampton og Matt Ritchies Bournemouth.

Det nye sørkystderbyet: Åtte arrestert sist de møttes

Søndag møtes Southampton og Bournemouth for første gang på toppnivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sørkystderbyet eller «Hampshire Derby», som det også er kalt, er blant de mest beryktede i engelsk fotball.

Men da er det Southampton - Portsmouth det snakkes om.

Bournemouth har vært den veldig mye mindre lillebroren i vest, som ikke har vært i divisjon med de to andre så ofte.

Se Southampton - Bournemouth på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag klokken 17.00

Fiendskap uten historisk bakgrunn
Men heller ikke Saints og Pompey har møttes så veldig ofte, noe som kan være med på å ha gjort møtene mellom lagene så hatefulle og intense.

– På 1960 tallet kom hooligansbevegelsen på moten. Det skjedde over hele landet, men på sørkysten startet det et fiendskap som egentlig ikke hadde noen historisk bakgrunn, skriver Dave Juson i boken «Saints vs Pompey: A History of Unrelenting Rivalry».

Mangelen på jevnlige møter mellom lagene har nok gjort at det har vært så ampert når lagene har møttes.

– Hvis du har to lag som møttes hele tiden, så ville du vinne noen og tape noen, men det er alltid ferskt. Men med Portsmouth og Southampton er det så sjelden man møtes at det bygger seg opp et år i forkant. Det er som om du strekker og strekker et gummistrikk og så sier det «ping», sier Portsmouth-supporter Matt Rogers til Daily Mail.

Vekslepenger og bananer
Alan Ball og Harry Redknapp ble begge overrasket da de kom til sørkysten. De trodde ikke fiendskapet skulle være så intenst som det var.

Da lagene møttes i FA-cupen i 1984, vant Southampton 1-0 etter at Steve Moran scoret vinnermålet fire minutter på overtid. Tiden var lagt til etter at Southamptons tøffe back Mark Dennis ble skadet etter at han fikk en mynt i hodet. De fargede spillerne Danny Wallace og Reuben Agboola ble utsatt for rasistiske tilrop og fikk bananer kastet etter seg.

– Vi er videre til femte runde, fikk med oss £4,50 i vekslepenger og nesten et kilo med bananer, sa Saints-manager Lawrie McMenemy etter kampen.

Nå er de to klubbene i hver sin ende av det engelske ligasystemet.

Åtte arrestert i 2010
I stedet er det Bournemouth som har vokst frem som nummer to på sørkysten.

Til tross for at det bare er en liten halvtimes kjøretur fra Southampton til Bournemouth, har de to klubbene bare møttes 16 ganger i ligasammenheng.

I 2010/11 møttes de i ligaen for første gang siden 1960. Da var det to lag som var i økonomisk krise. Begge lag var satt under administrasjon av det engelske fotballforbundet.

Southampton fikk nye eiere som ville ta klubben tilbake til gammel storhet. I Bournemouth var det en kronerulling blant fansen som reddet klubben fra å forsvinne fra fotballkartet.

Da lagene møttes på Dean Court i Bournemouth den sesongen, så viste fansen at The Cherries var klare for å ta over Pompeys rolle i sørkystderbyet.

Åtte menn ble arrestert etter slagsmål og opptøyer i forbindelse med kampen, fem av dem måtte møte i retten etter bråket.

Første gang på toppnivå
Når de to lagene går ut på gresset på St. Mary's på søndag, så er det første gang de to lagene møtes på høyere nivå enn nivå tre.

– Jeg synes det er fantastisk. Det er en halvtimes reise til en bortekamp og det liker jeg. Det gjør det litt spesielt, og det er bra, sa Southampton-manager Ronald Koeman til Malay Mail da Bournemouth var klar for Premier League.

Og Bournemouth vil prøve å ta sin første ligaseier over sine naborivaler siden 11. oktober 1958.

Se Southampton - Bournemouth på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag klokken 17.00