RETTSSAK: Nedre Romerike Tingrett er stedet der den historiske rettssaken finner sted. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
RETTSSAK: Nedre Romerike Tingrett er stedet der den historiske rettssaken finner sted. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

Kripos: Tilfeldig at mann (21) var den som ble tatt for nakenbilde-spredning

LILLESTRØM (TV 2): Mannen nektet straffskyld da han møtte i retten onsdag morgen. Ifølge KRIPOS står Lillestrøm-mannen og en person til bak nedlasting og spredning av 100.000 bilder og videoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. oktober 2014 aksjonerte politiet mot to adresser, en i Oslo og en i Lillestrøm.

I de to bopelene ble det beslaglagt datamaskiner med store mengder bilder av jenter og kvinner, mange av intim karakter.

Ifølge politietterforskeren som vitnet om ransakelse av boligen i Lillestrøm og om undersøkelser på mannens datamaskin, var programvaren nylig installert på maskinen.

– Programvaren var lastet ned på maskinen hans 16. oktober, fortalte etterforsker Inger K. Andersen.

– Jeg er flau

Tjueenåringen som onsdag møtte i Nedre Romerike tingrett er tiltalt etter heleriparagrafen for å ha oppbevart en stor mengde nakenbilder som var stjålet fra Snapchat-brukere.

Det er første gang en slik sak kommer for retten i Norge.

– Jeg er flau over dette. Jeg synes synd på jentene som dette har rammet, sa mannen fra vitneboksen etter å ha forklart teknisk hvordan bildene har blitt lastet ned og spredd.

Tiltalte fortalte at han visste hvem mange av jentene på bildene er, blant annet fra skoler han har gått på.

– Visste ikke det var ulovlig

Da aktor Eirik Trønnes Hansen spurte tiltalte om han erkjente straffskyld, var svaret kontant nei.

– Det var ikke noe jeg tenkte på, at det var straffbart, sier 21-åringen.

En stor del av bildene mannen er tiltalt for å ha lastet ned og bidratt til ytterligere spredning av, var i følge tiltalen fra KRIPOS av sensitiv og privat art.

– Han erkjenner det faktiske, men erkjenner ikke straffskyld fordi han ikke visste at det var ulovlig, sier mannens forsvarer Ida Andenæs.

Bildene hadde 21-åringen hentet fra lekkasjen fra tjenesten Snapsaved, og han har ifølge tiltalen lastet ned og dermed delt bildene til en stor krets av personer via et fildelingsverktøy kalt BitTorrent Sync.

– Bildene og videoene var katalogisert fylkesvis med navn og alder på de avbildede i det stjålne materiale, sier aktor i sin innledning.

Snapsaved var et program som tillot lagring av bilder og videoer fra Snapchat, hvor bildene normalt slettes automatisk etter noen sekunder.

14. oktober 2014, tre dager før politiet aksjonerte mot de to nordmennene,  skrev blant annet TV 2 om lekkasjen fra den danske nettjenesten.

– Ønsket ikke å dele

Mannen hevder han ikke hadde hørt om BitTorrent før Snapsaved-lekkasjen ble omtalt i norske medier, og han gikk inn på et forum der bildelekkasjene ble omtalt.

– Når man laster det ned så begynner filene automatisk å deles av seg selv, men dette visste jeg ikke, hevder tiltalte fra vitneboksen.

I samme åndedrag begrunner han at han pauset eller stoppet nedlastinger fordi han «ikke ønsket å dele filene».

Aktor bekrefter til TV 2 at det totalt dreier seg om 90.000 delte bilder og rundt 10.000 delte videoer som omfattes av de to norske tiltalene.

Kripos: – Egen seksjon for norske jenter

Bakgrunnen for at politiet aksjonerte mot Lillestrøm-mannen og en annen person var en lekkasje som ble oppdaget fra den nå nedlagte tjenesten Snapsaved.

Politiet klarte via sporinger av ip-adresser å finne frem til 21-åringen via morens bredbåndsabbonement, forklarer aktor Trønnes Hansen.

Kripos logget seg selv på fildelingstjenesten og registrerte stor innkommende aktivitet fra IP-adressen som kunne knyttes til Lillestrøm-mannens datamaskin.Yngvar Joensen, politioverbetjent i Kripos, inntok vitneboksen for å forklare hvordan bildedelingen fungerer.

– Den spesifikke nettsiden har en egen norsk seksjon. Her diskuterer brukerne navngitte jenter og ber hverandre om å gi tilgang til stadig flere bilder. Personalia, ofte både navn og bosted, deles her, sa Joensen i sin forklaring.

Tilfeldig at akkurat 21-åringen ble tatt

Joensen sier fra vitneboksen at den unge mannen ble tatt på bakgrunn av trafikkmålingen i en begrenset tidsperiode, og bekreftet på spørsmål fra retten at man kan karakterisere det at han ble tatt som noe tilfeldig.

– Ja det kan man si. Det blir som når politiet har fartskontroll; da blir de som kjører for fort på akkurat det stedet på det tidspunktet tatt, forklarer kriposeksperten.

21-åringen er i tillegg til heleri tiltalt for brudd på straffeloven for oppbevaring av narkotika og for brudd på legemiddelloven for bruk av marihuana over en begrenset periode. Førerkortet ble beslaglagt da den unge mannen ble stoppet av politiet og det ble funnet narkotika i i bilen.

For disse tiltalepunktene erkjenner han straffskyld. 

Aktor legger ned påstand om samfunnsstraff i 130 timer for tiltalte.