Slik lager du smakfull restemat

Wenche og gjestekokk Per Christensen tar bærekraftig kokekunst til nye høyder når de rydder opp i Wenches kjøleskap. Det ble en deilig kylling og grønnsakswok!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn mat som kunne vært spist. 
På Blindern (Universitet i Oslo) har de tatt tak i problemet - og startet KUTT gourmet, som lager mat som nærmer seg utløpsdato, og cafeen har blitt en kjempesuksess. 
I studio hadde Wenche besøk av Per Christensen, Direktør i SiO mat og drikke, som kom med mange gode råd til hvordan du kan bruke restene hjemme.

WOK: Deilig wok med kylling og sprø grønnsaker.  Foto: TV 2
WOK: Deilig wok med kylling og sprø grønnsaker.  Foto: TV 2

Kylling og grønnsakswok

Melk og glutenfri.

Dette trenger du:

  • Ca 600 g kyllingfilet
  • 1 rød chili
  • 1 løk
  • 5-6 dl restegrønnsaker fra kjøleskapet. For eksempel gulrot, sellerirot/pastinakk, brokkoli/blomkål, stilkselleri, purre eller andre grønnsaker du ønsker å bruke opp. Alt skåret opp i tynne strimler/biter.
  • 2-3 ss nøytral olje

Saus

  • 2 ss tomatpure
  • 3 ss finrevet/finhakket fersk ingefær
  • 3 ss soyasaus (med mindre salt og glutenfri)
  • 3 ss sweet chilisaus
  • 2 ss presset limesaft
  • 1 ss østerssaus/fiskesaus (glutenfri)
  • 3 dl kyllingkraft eller eplemost
  • 1 ss maisennamel

Til servering

  • Ris eller nudler
  • Eventuelt cashewnøtter eller gresskarkjerner
  • Frisk koriander, om du har

Slik gjør du:

Begynn med å blande sammen alle ingrediensene til sausen.
La sausen stå og trekke smak i 10-15 min.
Skjær kyllingfiletene i strimler.
Rens og skjær grønnsaker i små buketter/tynne strimler.
Varm olje i en wokpanne eller en stekepanne med høye kanter (sautépanne).
Brun kyllingkjøttet i to omganger i den varme oljen.
Legg kjøttet over på et fat.
Ha litt olje i woken/pannen og fres grønnsakene i 2-3 min. ved høy varme.
Rør godt om slik at de ikke blir for mye stekt.
Tilsett de stekte kyllingstrimlene og sausen, kok opp og la alt trekke i 6-8 min.
Smak til med litt  brunt sukker.  

Server med ris eller nudler.