Slik lager du smakfull restemat
Wenche og gjestekokk Per Christensen tar bærekraftig kokekunst til nye høyder når de rydder opp i Wenches kjøleskap. Det ble en deilig kylling og grønnsakswok!
Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn mat som kunne vært spist.
På Blindern (Universitet i Oslo) har de tatt tak i problemet - og startet KUTT gourmet, som lager mat som nærmer seg utløpsdato, og cafeen har blitt en kjempesuksess.
I studio hadde Wenche besøk av Per Christensen, Direktør i SiO mat og drikke, som kom med mange gode råd til hvordan du kan bruke restene hjemme.
Kylling og grønnsakswok
Melk og glutenfri.
Dette trenger du:
- Ca 600 g kyllingfilet
- 1 rød chili
- 1 løk
- 5-6 dl restegrønnsaker fra kjøleskapet. For eksempel gulrot, sellerirot/pastinakk, brokkoli/blomkål, stilkselleri, purre eller andre grønnsaker du ønsker å bruke opp. Alt skåret opp i tynne strimler/biter.
- 2-3 ss nøytral olje
Saus
- 2 ss tomatpure
- 3 ss finrevet/finhakket fersk ingefær
- 3 ss soyasaus (med mindre salt og glutenfri)
- 3 ss sweet chilisaus
- 2 ss presset limesaft
- 1 ss østerssaus/fiskesaus (glutenfri)
- 3 dl kyllingkraft eller eplemost
- 1 ss maisennamel
Til servering
- Ris eller nudler
- Eventuelt cashewnøtter eller gresskarkjerner
- Frisk koriander, om du har
Slik gjør du:
Begynn med å blande sammen alle ingrediensene til sausen.
La sausen stå og trekke smak i 10-15 min.
Skjær kyllingfiletene i strimler.
Rens og skjær grønnsaker i små buketter/tynne strimler.
Varm olje i en wokpanne eller en stekepanne med høye kanter (sautépanne).
Brun kyllingkjøttet i to omganger i den varme oljen.
Legg kjøttet over på et fat.
Ha litt olje i woken/pannen og fres grønnsakene i 2-3 min. ved høy varme.
Rør godt om slik at de ikke blir for mye stekt.
Tilsett de stekte kyllingstrimlene og sausen, kok opp og la alt trekke i 6-8 min.
Smak til med litt brunt sukker.
Server med ris eller nudler.