PÅ PRIVATSYKEHUS: Her får kreftsyke Svein (62) en medisin som koster ham 100.000 kroner i måneden.  FOTO: SOPHIE LUND AASERUD / TV 2
PÅ PRIVATSYKEHUS: Her får kreftsyke Svein (62) en medisin som koster ham 100.000 kroner i måneden. FOTO: SOPHIE LUND AASERUD / TV 2

– Sykehusene bør sette kreftmedisin som pasienter selv har kjøpt

Offentlige sykehus bør hjelpe pasienter med å sette lovlige medisiner som de har kjøpt selv, men som det offentlige ikke vil betale for, mener Den norske legeforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere sykehus krever at pasienter som har kjøpt egen medisin, skrives ut for å ta medisinen på en privat klinikk, ifølge NRK.

En av dem er kreftpasienten Monica Tjåland, som annenhver uke blir skrevet ut fra Stavanger universitetssjukehus for å ta medisinen Opdivo ved en privat klinikk. Tjåland har betalt 1,8 millioner kroner for medisinen.

– Legeforeningens jurister mener at dette sannsynligvis er en feil tolkning, og at sykehusene ikke har lov til å nekte folk å ta medisiner de har betalt selv, sier Stein Sundstrøm, som leder Norsk onkologisk forening.

Helseminister Bent Høie (H) sier sykehusene ikke har plikt til å hjelpe sine pasienter med å sette medisin de har kjøpt selv, men at det heller ikke er noe som hindrer dem i å gjøre det.

– Sånn regelverket er i dag, vil det være den enkelte lege og det enkelte sykehus som avgjør det, sier han til kanalen.

(NTB)