PRISVINNER: Her er forfatteren Jon Fosse (56) fotografert i 2010, da han ble tildelt Den Internasjonale Ibsenprisen 2010. Foto: Erlend Aas / Scanpix
PRISVINNER: Her er forfatteren Jon Fosse (56) fotografert i 2010, da han ble tildelt Den Internasjonale Ibsenprisen 2010. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Jon Fosse får Nordisk råds litteraturpris

Jon Fosse (56) får Nordisk råds litteraturpris for 2015 for trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen er på 350.000 danske kroner og ble delt ut i Reykjavik tirsdag kveld.

To forfattere fra hvert av de nordiske land var nominert, i tillegg til en forfatter hver fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

Vil satse på prosa fremover

– Jeg er svært takknemlig for å få Nordisk råds litteraturpris. Jeg har fått mange priser, men de fleste for dramatikken eller allment forfatterskap.

– Selv mener jeg at jeg er like mye prosaist som dramatiker, og i årene framover er det prosa jeg har tenkt å skrive, ikke dramatikk. Derfor kom denne prisen til rett tid, det kunne ikke ha passet bedre, og jeg er dypt glad og takknemlig, sier Fosse.

Fosse var nominert for trilogien som består av «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014). Den forteller historien om Asle og Alida, to elskende som prøver å finne sin plass i verden.

Juryen som innstilte Fosse som den ene av to norske kandidater, kaller trilogien for «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

Gratulasjon fra Erna

Statsminister Erna Solberg var raskt ute på Twitter for å gratulere prisvinneren.

– Gratulerer så mykje til Jon Fosse som vinnar av Nordisk råds litteraturpris med triologien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd, skriver Solberg.

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et nordisk språk. Det kan være en roman, et drama eller dikt-, novelle- eller essaysamling. Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske fellesskapet.

(©NTB/TV 2)