To menn i havsnød reddet av lommelykt-SOS

Uten verken mobiltelefon eller VHF måtte mennene bruke en lykt for å kalle på hjelp da de fikk motorstopp ute på Altafjorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To personer måtte reddes av redningsskøyta etter at de fikk motorstopp med en småbåt i Altafjorden i Finnmark tirsdag kveld.

SOS

Like før klokken 19 ble Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) kontaktet av politiet og bedt om å undersøke en melding om et blinkende lys ute på fjorden.

– Det var en mann som var ute på tur på et nes og observerte et lys ute på fjorden. Lyset blinket S-O-S. Vi kontaktet redningsskøyta Vekteren i Alta som kjørte mot stedet, forteller redningsleder Raymond Prestøy ved HRS til TV 2.

«SOS» er den vanligste betegnelsen for det internasjonale nødsignalet med morse. Med lyd eller lys signaliseres nødsignal med tre korte, tre lange og tre korte: (· · · - - - · · · ).

Blinket i to timer

Fremme på stedet fant redningsskøyta en småbåt med to voksne menn om bord.

De hadde fått motorstopp og hadde verken VHF eller mobiltelefon slik at de kunne få tak i hjelp.

– Båten var på rek og de hadde blinket med en liten lampe i over to timer før noen så dem og vi kom til unnsetning, sier bestmann og navigatør Kjetil Masvik på RS Vekteren til TV 2.

Kalde men glade

De to mennene skulle bare ut for å teste båten, men fikk motorstopp. Det ble en mørk og kald opplevelse med nullgrader i luften og vind.

– De var ganske kalde og glade for at vi kom. Hadde de ikke hatt lykten om bord så hadde ingen sett dem.

Mennene ble tatt om bord i redningsskøyta som tauet småbåten inn til småbåthavna i Alta.