BABY: Barnet viste seg å ha en blodtype som ikke var forenlig med mor og far, og heller ikke DNA-profilen matchet. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX
BABY: Barnet viste seg å ha en blodtype som ikke var forenlig med mor og far, og heller ikke DNA-profilen matchet. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX

Ufødt onkel er far til nyfødt baby

Det nyfødte barnet hadde hverken mannens blodtype eller DNA-profil. Sannheten var umulig å forestille seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange tenker nok at noe er feil her. At det er en luretittel og at dette ender med en bisarr redselshistorie.

Men nei, historien er sann og avdekker et fenomen som er så sjeldent at eksperter anslår at det kun kan inntreffe hos én av 100 millioner mennesker.

Det starter hos et amerikansk ektepar som sliter med å få barn nummer to.

Etter å ha vært gjennom en lang fertilitetsbehandling med mange mislykkede forsøk ble kvinnen til slutt gravid etter assistert befruktning med ektemannens sæd.

Ni måneder senere kunne det lykkelige ekteparet ønske en liten gutt til verden.

Men så kan man trygt si at lykken tok en brå slutt. Sykehusets blodprøve av den vesle gutten avslørte at blodtypen hans ikke var forenlig med hverken faren eller moren, skriver IFLScience.

De besluttet å få DNA-testet mannen for å være helt sikker, men enda mer sjokkert måtte ekteparet konstatere at DNA-testen bekreftet at han slettes ikke var barnets biologiske far.

Hva hadde skjedd? Hadde moren vært utro? Kunne sædprøvene ha blitt forvekslet på klinikken?

Ikke klinikkens feil

Ekteparet var sikker på det siste og tok kontakt med advokat. Det viste seg imidlertid at klinikken kun hadde utført assistert befruktning hos én annen kvinne i denne perioden og sæden kom fra hennes afro-amerikanske mann.

Siden ekteparets nyfødte gutt ikke var mørkhudet, var det usannsynlig at det hadde skjedd en forveksling på klinikken.

Advokaten kontaktet da genetiker Barry Starr ved Stanford Universitet og han sørget for å få gjennomført en langt dypere DNA-analyse ved et spesiallaboratorium.

Resultatet kom veldig overraskende på ekteparet, for å si det mildt.

Hadde to DNA-profiler

DNA-analysen fastslo at alt tydet på at faren til gutten deres var barnets onkel, altså mannens bror.

Dette var så spesielt at Starr gikk inn i saken med full kraft og fant ut at de kanskje var vitne til et uhyre sjeldent fenomen hos ektemannen.

At han var en «menneskelig chimera», en form for liv med to DNA-profiler. Forskere har ikke forstått før nylig at enkelte kan være utstyrt med mer enn ett sett DNA.

Hadde en ufødt tvillingbror

Det er faktisk ikke uvanlig at flere befruktninger skjer i mors liv selv når bare ett barn blir resultatet. 

Det som kan skje er at to uavhengige tidlige embryoer, på dette stadiet kun klumper av celler, faktisk smelter sammen og deretter utvikler seg videre normalt til ett enkelt individ.

I dette tilfellet var det slik at da mannen ble skapt, hadde han smeltet sammen med en tveegget tvillingbror i den tidligste fostertilstanden og disse ble til ett individ.

Den ufødte tvillingbroren ble en del av mannens kropp.

For å teste at teorien stemte ble DNA-prøver tatt fra både ansiktshuden til faren, som var blitt brukt for den opprinnelige farskapstesten, og hans sæd.

Nok en gang samsvarte ikke DNA-prøven med barnets DNA, men spermprøven ga match.

Ufødt onkel var barnets far

10 prosent av cellene som ektemannen bærer på stammet fra den ufødte tvillingbror. Det gjaldt også hans sædceller, hvor 10 prosent av dem stammer fra fosteret som fikk et kort liv.

Ektemannen er et såkalt 90/10 menneske, hvor 90 prosent av hans DNA stammer fra møtet mellom et egg og en sædcelle og de siste ti prosentene fra en befruktning mellom en annen eggcelle og en annen sædcelle.

Det var altså sædcellene fra den ufødte tvillingen, hans bror eller barnets onkel om man vil, som befruktet konas egg under den assisterte befruktningen på klinikken.

Én av 100 millioner

Etter at gåten ble løst, kunne ekteparet endelig puste lettet ut.

– Å bære på to forskjellige sett med kromosomer er svært sjeldent. Jeg vil tro at fenomenet skjer for kun én av 100 millioner mennesker, sier Claus Yding Andersen, fertilitetsforsker og professor ved Rikshospitalet i København til den danske avisa Politiken.

Ifølge Andersen kan hele ti prosent av befolkningen ha en annen biologiske far enn de tror.